Negocierile Brexit sunt in impas si din pricina frontierei irlandeze

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau, a afirmat, Vineri, că în negocierile referitoare la Brexit nu a fost înaintată nici o propunerea ‘realizabilă’ cu privire la frontiera irlandeză după acordul preliminar obţinut în Decembrie 2017, transmite AFP, potrivit agerpres. Nathalie Loiseau a respins, de asemenea, planul Londrei ce prevede menţinerea unei relaţii economice strînse între Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit. În ce priveşte contenciosul viitoarei frontiere între Republica Irlanda, stat membru al UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, ‘nu a fost propus nimic care să fie realizabil şi care să respecte integritatea pieţei unice’, a declarat ministrul francez la radio BBC. Acordul preliminar încheiat în Decembrie 2017, vizînd protejarea Acordului din Vinerea Mare, semnat în Aprilie 1998, exclude orice restabilire a unei frontiere fizice pe insula Irlanda.

Premierul britanic Theresa May a dat însă asigurări că ţara sa va părăsi piaţa unică o dată cu Brexitul. Scenariul ar implica revenirea la controalele vamale, iar negociatorii nu au găsit încă o soluţie. Ministrul britanic responsabil cu Brexit-ul, Dominic Raab, se află Vineri la Bruxelles pentru o reuniune ‘substanţială’ cu negociatorul-şef al Comisiei Europene Michel Barnier.

Negocierile între Londra şi Bruxelles ar trebui să se finalizeze pînă la Consiliul European din Octombrie, dar cele două părţi încep să ia în considerare o prelungire a discuţiilor. Ministrul Raab a evocat Miercuri ‘o marjă de manevră’ în ce priveşte calendarul negocierilor.