NEGOCIA-V-AŞ! (3)

Ghimpule, Lupule, cît mai aveţi de gînd să frecaţi ridichea?

Autor: Mihai CONŢIU

S-o luăm metodic, dragii mei, şi să începem cu cele slobozite pe gură de către unii din „liderii noştri naţionali iraţionali şi antinaţionali”, dar mai ales antieuropeni (cu rezerve în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Nicolae Timofti) după întîlnirea de Miercuri, 3 Aprilie cu şeful statului! Vă reamintim că la acele consultări trebuia deja să fie bătută în cuie nominalizarea de către preşedinte a candidaturii la funcţia de prim-ministru.

Mirosindu-i deja a alegeri anticipate inevitabile, anti-biblioteca Mihai Ghimpu  i-a solicitat preşedintelui să numească un prim-ministru interimar. În acest context, el s-a referit la două decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, potrivit cărora,  după demisia Guvernului, şeful statului ar fi obligat să numească un prim-ministru interimar. „Curtea Constituţională este unica care poate să interpreteze Constituţia. Aceste două hotărîri sunt obligatorii pentru preşedintele republicii, de aceea trebuie să numească un prim-ministru interimar în locul dlui Filat. Tot ce a semnat Filat, după demisia Guvernului, este ilegal”, a guiţat Ghimpu.

În replica sa, Timofti, parcă aducîndu-şi aminte că lui Ghimpu i-au trebuit vreo 14 ani ca să termine o amărîtă de facultate de Drept prin corespondenţă, a menţionat că normele la care face referire liderul liberal nu mai au valabilitate astăzi. „Citiţi-le dvs şi vedeţi cînd ele au fost adoptate şi la care norme constituţionale s-a făcut referire, la cele actuale sau la normele care nu mai sunt în vigoare. Legea a fost modificată. Astăzi ele nu mai sunt valabile”, a menţionat preşedintele Nicolae Timofti.

Nederanjat de faptul că, fiind ziua-n amiaza-mare, nu se vedea Luna, Lupu Marian a urlat la Soare ca să-l audă Plahoitniuc astfel: „Situaţia de astăzi demonstrează că nu avem o poziţie consensuală în privinţa înaintării unei candidaturi la funcţia de prim-ministru. În condiţiile în care noi nu avem majoritate parlamentară pro-europeană, instituţionalizată şi creată, PD nu vede rostul şi nu va vota nici o candidatură la funcţia de prim-ministru, fie că este candidatura dlui Filat sau a oricărei alte persoane.”

Pe de altă parte, Valeriu Streleţ, şeful fracţiunii parlamentare a PLDM, a declarat: „Noi i-am spus d-lui preşedinte că candidatura noastră la funcţia de prim-ministru rămîne cea pe care am anunţat-o şi mai înainte. Sperăm că candidatul desemnat, chiar dacă astăzi nu există o majoritate certă care ar susţine candidatura unui prim-ministru, ar putea reuşi, în perioada de 15 zile care-i sunt acordate de către Constituţie, să-şi adune majoritatea necesară, să-şi adune echipa necesară şi să prezinte în Parlament atît echipa, cît şi un program care ar putea fi susţinut de către o majoritate de cel puţin 51 de deputaţi.”

La rîndu-i, preşedintele Timofti a spus: "Am declarat anterior că pînă la 5 Aprilie voi găsi un răspuns la această întrebare. Am convenit ca ei să se mai consulte. Singuri au cerut ca să nu fac declaraţii în acest sens. Vom discuta mai departe cu liderii politici dacă va fi necesar."  Timofti a mai spus că deocamdată nu poate da un răspuns categoric referitor la data cînd va numi candidatul la fotoliul de prim-ministru.

"Eu sunt obligat să anunţ un candidat conform Constituţiei. Legea Supremă nu spune termeni concreţi, noi vom folosi termeni rezonabili. Poate fi o lună, două sau mai mult, în dependenţă de situaţie. Noi suntem aproape de luarea unei decizii. Poate fi săptămîna asta, dar poate fi şi mai tîrziu." "Sper să ieşim din această situaţie, fără alegeri anticipate. ", a spus şeful statului.

Speri mata’, dar speri degeaba, credem noi!

 

Cum se freacă menta

Prin urmare, constatăm că Ghimpu cunoaşte legislaţie la fel cum mă pricep eu la tehnologia cultivării tuberculilor în condiţiile de umiditate din Sahara;

viitorul fost preşedinte al Parlamentului, Marian Plahoitniuc nu va vota candidatura lui Vlad Filat în ruptul capului Procuraturii Generale etc., deci nerecunoscînd dreptul partidului cu cea mai mare reprezentare parlamentară (dintre negociatori), PLDM, de a-şi desemna propria candidatură;

Streleţ, convins că boala lungă-i moarte sigură, că nu poţi spune „lungeşte, Doamne, boala pînă mi se coace poama”, a dat de înţeles că desemnarea candidaturii lui Filat trebuie să aibă loc în chiar data promisă de Timofti, că n-o putem lălăi la infinit cu acest circ al consultărilor fără consultări;

Timofti POATE, dar „nu poate da un răspuns categoric”, a „convenit ca ei să se mai consulte”, va recurge la „termeni rezonabili. Poate fi o lună, două sau mai mult”, deşi declarase anterior că pînă la 5 Aprilie va găsi un răspuns.

 

Golănia politică a lui Ghimpu

Ar trebui să fim naivi pînă la limita prostiei dacă ne-am închipui că Ghimpu a evadat din buzunarele şi dintre picioarele lui Plahoitniuc atunci cînd, cu o prefăcătorie demnă de o „fecioară neprihănită” care a dezvirginat două seminarii teologice pentru viitorii preoţi, o face pe dizidentul faţă de PLDM şi PD cînd vine vorba despre candidatura lui Filat.

Alta-i mîncarea de peşte! Plahoitniuc speră să-l atragă pe Filat într-o cursă a altei guvernări fără participarea lui Ghimpu. Dacă s-ar întîmpla asta, potrivit scenariului oligarhului, Ghimpu ar avea timp suficient, pînă la alegerile la termen, să-şi spele vinovăţia de a fi provocat distrugerea AIE. Deşi PD şi PCRM au provocat demiterea Guvernului, agitatorul Ghimpu a avut sarcina să-l acuze permanent pe Filat că ar fi distrus AIE, iar asta spre a abate atenţia de la complicitatea PL-PD la crima din Pădurea Domnească, atacurile rider asupra sistemului bancar naţional şi cel de asigurare etc.

În realitate, Filat a denunţat Acordul AIE ce ţinea blocarea şi sabotarea actului de guvernare prin suprapunerea anticonstituţională a Consiliului AIE peste Guvern. Desfiinţarea AIE s-a produs o dată cu demiterea Guvernului, dar numai parţial, pentru că PD şi PL, sfidînd cu neruşinare bunul simţ politic şi ignoranţa oamenilor, nu şi-a retras miniştrii din Guvern. Demiterea Guvernului, în condiţiile date, tocmai asta şi solicita şi, la fel ca în toată lumea civilizată, PD, PL şi PCRM ar fi trebuit să-l lase pe Filat să prezideze un Guvern minoritar. Pînă la alegerile anticipate!

Pe Ghimpu nu-l mai deranjează să rămînă în opoziţie pînă la alegerile la termen. A obţinut tot ce a vrut, iar aici este vorba despre sute şi sute de milioane de euro. El nu vrea decît să se „cosmetizeze electoral” pînă atunci, să aibă timp să-i mai păcălească o dată pe oameni ca să-l realeagă. Ulciorul nu merge de multe ori la apă, iar Plahoitniuc îi va trage o ţeapă despre care nu poate vorbi, căci doar şi-a făcut buzunarele doldora sub atenta lui monitorizare!

Tocmai pentru că Ghimpu a simţit că Filat n-o să admită să-i facă jocul lui Plahoitniuc, că alegerile anticipate bat la uşă oricît le-ar întinde ei ca pe elasticul de la izmenele lui bădia Kolea, a şi rîgîit, Miercuri, la preşedintele Timofti ca să desemneze ilegal un alt prim-ministru interimar.

 

Golănia golăniilor 

ar fi artificializarea sfidătoare a aşa-ziselor consultări. Ce să mai negocieze şi în ce chestiuni să se mai consulte atît pe banii noştri? Este doar clar că PLDM, pe drept, îşi va menţine sprijinul faţă de Filat! Este la fel de limpede că PD nu-l va accepta pe Filat decît în schimbul unui control şi mai mare asupra instituţiilor statului! Numai că asta îi va complica şi mai mult lui Filat exercitarea actului guvernării. Într-o astfel de situaţie, chiar că va fi nimicit definitiv de Plahoitniuc. Pe de altă parte, cu ce ministere sau funcţii grase pot fi cumpărate voturile neafiliaţilor?

Cum să negociezi „ne-negociabilul”? Mai apoi, cu ce obraz îl mai poate vota Marian Ilici Plahoitniuc pe Filat după ce l-a demis cu ajutorul foştilor lui fraţi de sînge, roşu, nu albastru? Ridicolul ar fi cu atît mai imens cu cît s-ar încerca justificarea aiuritoare că este vorba despre „un alt Guvern”, unul din care nu face parte PL, dar în care a intrat Partidul Socialiştilor...

Voronin ştie ce ştie atunci cînd tot spune că vom avea alegeri anticipate în Toamnă! În prelungirea convingerii liderului PCRM, vine completarea lui Timofti de Miercuri, cînd a spus: "Eu sunt obligat să anunţ un candidat conform Constituţiei. Legea Supremă nu spune termeni concreţi, noi vom folosi termeni rezonabili. Poate fi o lună, două sau mai mult, în dependenţă de situaţie.” Nu ştiu de ce, dar am senzaţia că PD şi PCRM le convin alegeri anticipate în Toamnă.

Dacă şi în acum se va repeta circul prelungirilor ca şi în cazul alegerii preşedintelui ţării, atunci confirmăm pe deplin că suntem pacientul cel mai grav bolnav al Europei!

Timofti, pentru că are PUTERE, trebuie să se ţină de cuvînt faţă de ţară şi să desemneze candidatura premierului pe data de 5 Aprilie. Dacă nu este însă şi PUTERNIC spre a-şi respecta cuvîntul dat, atunci, domnilor, putem avea o problemă şi cu preşedintele ţării! Dacă, pînă la venirea sa în funcţia de preşedinte, ţara avea o problemă cu AIE pentru că se juca efectiv cu acest popor, acum ţara poate avea probleme cu un preşedinte care se joacă şi el cu ea!

În situaţia în care preşedinte nu-l nominalizează pe premier pe data de 5 Aprilie, atunci, iarăşi, va trebui să murmur: „Negocia-v-aş şi... n-am cui! Negocia-v-aş... vîntului Plahoitniucului, negocia-v-aş vînturilor Ghimpului şi-ale Lupului, negocia-v-aş chiar oricui ce umblă hai-hui căci sunteţi al dracului, al hoţului, al raiderului, dar nu al poporului!”

Negocia-v-aş! Consulta-v-aş conturile, cardurile, maşinile, vilele, amantele, saunele şi off shore-urile! Amin!