NECROLOG

La 12 August 2013, s-a stins din viaţă regizorul Victor Bucătaru, cunoscut cineast, jurnalist şi om de cultură din Republica Moldova.

Victor Bucătaru s-a născut la data de 25 Decembrie 1948 în satul Moara de Piatră, raionul Drochia. Fiind atras puternic de teatru încă din anii de şcoală, Victor Bucătaru devine membru al Studioului Teatral şi montează spectacole care au succes la spectatori. Astfel, hotărăşte să depună dosarul la facultatea de regie a Institutului de Arte, pe care o absolveşte în anul 1971.

După absolvirea facultăţii, activează în calitate de director al Teatrului de Tineret de la Bălţi, iar după doi ani este regizor secund la studioul „Telefilm-Chişinău”. În anul 1975, absolveşte Cursurile Superioare de Regie de la Moscova şi devine regizor al studioului „Telefilm-Chişinău” (1978-1991).

Este membru al Uniunii Cinematografiştilor din Moldova din anul 1980, iar între anii 1991-1993 este ales preşedintele acesteia. În anul 1991, a creat Studioul Independent de Filme SINM.

Victor Bucătaru este autorul reportajelor video din timpul conflictului armat din anul 1992 din Transnistria, care au fost transmise de mai multe posturi de televiziune precum: ВВС, TF-1, Canal TV-Boston, Canal Los Angeles, TVR. Pe parcursul anilor 2000-2001, Victor Bucătaru a fost directorul canalului ORT TV din Moldova – „Analitcinemagrup”.

Din anul 2003 şi pînă în 2005, a fost director al „Proiect Etnos”, finanţat inclusiv de Consiliul Europei, iar în anul 2008 a fost preşedinte al Juriului Festivalului internaţional de filme documentare „Сronograf”.

Începînd cu anul 1973, Victor Bucătaru a filmat zeci de pelicule documentare, filme şi proiecţii muzicale. Pentru realizări deosebite în activitatea de creaţie, în anul 1993, i s-a conferit titlul onorific Maestru în Artă, iar în 1998 medalia “Mihai Eminescu”.

Recent, Victor Bucătaru a lansat filmul „Masacrul inocenţilor sau cronica unui război uitat”, un documentar cutremurător despre conflictul armat de pe Nistru.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care i-au fost aproape şi l-au cunoscut!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Nicolae TIMOFTI, preşedinte al Republicii Moldova

Iurie LEANCĂ, prim-ministru al Republicii Moldova

Igor CORMAN, preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova