NECROLOG IN MEMORIAM VALERIU CAZACU

Îndrăgitul actor de teatru și film din Republica Moldova, Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, s-a stins din viață în dimineața zilei de 21 iulie, la vîrsta de 72 de ani.

Maestrul a plecat la îngeri, lăsînd scena Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” tristă și pustie fără umorul inegalabil și prezența scenică memorabilă, care ne-a încîntat mai bine de jumătate de veac. „Teatrul este viața mea. Teatrul este dragoste”, spunea marele actor, oferind personajelor sale veridicitate și naturalețe, indiferent de genul spectacolului în care apărea: dramă, comedie, satiră sau spectacol de varietăți.

 „Artistul născut în Zodia Bucuriei” – caracterizarea perfectă a actorului Valeriu Cazacu – este și titlul cărții dedicate de Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” celui care a fost unul dintre fondatorii instituției. Talentul lui Valeriu Cazacu a excelat și pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, adunînd în palmares, de-a lungul carierei, roluri în circa 50 de spectacole de teatru și 40 de film, de producție autohtonă și străină.

Printre aparițiile care l-au consacrat sînt Romeo, Brutus, Ginghis-Han, Fiul din spectacolul „Ce e viața omului?” de Arkadi Arkanov; Tipul III din „Unde mergem, domnilor?”, după I. L. Caragiale; Faranga din „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu; Marchizul de Charron din „Moliere” de Mihail Bulgakov; Avocatul din „Jertfe patriotice” de I.L. Caragiale și Vasile Alecsandri; Caiafa din „Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov; Nae Cațavencu din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Orgon din „Salvați America!” de Dumitru Crudu; Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale ș.a.

În 1993, Valeriu Cazacu a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă”, iar în 2011 – cu cel de „Artist al Poporului”. În 1996, la Stockholm, a obținut premiul pentru cel mai expresiv rol care propagă valorile civilizației, pentru Înțeleptul din „Beethoven cîntă din pistol” de M.M. Ionescu.

Cu adîncă tristețe, exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, întregii comunități teatrale și cinematografice de la noi, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Omul și Maestrul Valeriu Cazacu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Președintele Republicii Moldova, Igor DODON

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida GRECEANÎI

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion CHICU

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor ȘAROV