NECROLOG. DUMITRU MATCOVSCHI

La 26 iunie 2013, după o boală îndelungată, s-a stins din viaţă, la vîrsta de 73 de ani, poetul, prozatorul, dramaturgul şi publicistul Dumitru MATCOVSCHI.

Dumitru MATCOVSCHI s-a născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov, judeţul Soroca, într-o familie de ţărani. În 1961 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. Şi-a început activitatea în calitate de redactor la ziarul „Moldova socialistă”; între 1966-1970 este redactor-şef adjunct la săptămînalul „Cultura”, funcţie pe care este forţat s-o părăsească din motive ideologice. Între 1988-1997 este redactor-şef al revistei „Nistru” („Basarabia”).

Opera sa literară este constituită din peste 50 de volume de poezie, proză, teatru, publicistică. A debutat cu poezie, în 1963, cu placheta „Maci în rouă”. Peste şase ani publică volumul de versuri „Descîntece de alb şi negru” care, fiind considerat subversiv de cenzura sovietică, este interzis de către autorităţile de atunci. Dumitru MATCOVSCHI s-a manifestat prodigios în domeniul dramaturgiei. A semnat numeroase piese de teatru, printre care „Preşedintele”, „Cîntec de leagăn pentru bunici”, „Pomul vieţii”, „Abecedarul”, „Ion Vodă cel Viteaz”, „Tata”, „Troiţa”, care au fost şi sînt montate pe scenele teatrelor din Republica Moldova. În calitate de publicist, a inserat, în paginile revistei „Nistru”, materiale despre istoria neamului şi a propagat cu devotament ideea renaşterii naţionale. Alături de alţi colegi de condei şi de generaţie, a participat activ la evenimentele de la sfîrşitul anilor ’90, care au condus la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.

La 17 mai 1989 Dumitru MATCOVSCHI a suferit un grav accident rutier. După o jumătate de an de comă şi de tratament îndelungat, revine în rîndurile promotorilor activi ai ideilor de eliberare naţională, rămînînd unul dintre însufleţitorii luptei contra regimului totalitar. Pe versurile sale au fost create cîntece de către cei mai importanţi compozitori ai ţării, devenite adevărate şlagăre îndrăgite de public.

Pentru merite deosebite, în 1989, lui Dumitru MATCOVSCHI i se conferă titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi an el devine laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. În 1997 se învredniceşte de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 devine cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 este decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. Este cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de Ştiinţe din Moldova, deţinător al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care i-au fost aproape şi l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Nicolae TIMOFTI, Preşedintele Republicii Moldova

Igor CORMAN, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova

Iurie LEANCĂ, Prim-ministrul Republicii Moldova

Gheorghe DUCA, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Arcadie SUCEVEANU, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.