ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ NE COSTĂ UN MILIARD DE DOLARI PE ZI!

Pentru a combate schimbarea climei, este nevoie de o sumă dublă, se arată într-un raport recent. Pînă în anul 2020, trebuie să cheltuim 5 trilioane de dolari, numai pentru a implementa proiecte energetice curate şi prietenoase cu mediul, susţine International Energy Agency (IEA).

Anul trecut, în lume s-au investit aproximativ un miliard de dolari zilnic pentru a limita încălzirea globală – suma este dedusă din ultimul raport al organizaţiei internaţionale Climate Policy Initiative care arată că în ciuda faptului că încălzirea globală s-a accentuat, în 2012 s-au cheltuit cu aproximativ 5 miliarde de dolari mai puţin decît în anul 2011 pentru proiecte verzi.

Suma este cu adevărat colosală, însă în fapt avem nevoie de chiar mai mulţi bani: cei 359 de miliarde de dolari consumaţi în lupta împotriva încălzirii globale în anul 2012 reprezintă aproximativ jumătate din ceea ce World Economic Forum pretinde că ar fi suma optimă pentru a stopa schimbările climatice: 700 de miliarde de dolari / an.

„Investiţiile corelate cu lupta împotriva schimbărilor climatice au scăzut chiar şi sub cele mai pesimiste estimări” concluzionează raportul IEA, care se bazează pe o analiză Landscape 2013 ce arată că banii investiţi în energie curată sînt foarte puţini în comparaţie cu cei folosiţi pentru substitute ecologice ale combustibililor fosili.

Raportul IEA estimează că substitutele ecoprietenoase ale combustibililor fosili au consumat, în anul 2011, aprox. 523 de miliarde de dolari în economiile emergente şi aflate în curs de dezvoltare. Săptămîna trecută, comisarul european pe energie Günther Oettinger a fost acuzat că ar fi încercat să ascundă informaţii privind substitutele combustibililor fosili. Cu toate acestea, în acest moment, zece dintre cele mai mari companii energetice europene încearcă să întrerupă substitutele carburanţilor, argumentînd că acestea ridică costurile energetice şi disproporţionează piaţa.

Sursa: Ştiinţă&Tehnică