ÎNCEPÎND CU 5 IUNIE

Pot fi depuse dosarele la Competiţia Moldova Eco-Energetică

Cea mai mare competiţie în domeniul eficienţei energetice şi surselor de energie regenerabilă, Moldova Eco-Energetică a fost deschisă, pe 5 iunie, pentru participanţi.

În context, Mihail Stratan, director al Agenţiei pentru Eficienţa Energetică, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că „competiţia a fost concepută pentru a face cunoscute istoriile de succes şi a împărtăşi experienţa celor care au reuşit cu cei care abia se gîndesc să întreprindă ceva pentru a-şi reduce consumurile energetice - fie companii, gospodării casnice, instituţii publice, sau ONG-uri”.

Competiţia Moldova Eco-Energetică, organizată de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Ministerul Economiei, cu sprijinul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de UE şi PNUD, a fost lansată în 2011. Anul trecut, în competiţie s-au înscris 64 de dosare, dintre care au fost selectate proiectele învingătoare în 11 categorii.

Deoarece în ultimii ani industria de eficienţă energetică şi a surselor de energie regenerabilă s-a dezvoltat semnificativ, în ediţia curentă au fost introduse subcategorii noi, mult mai detaliate, pentru a diferenţia mai bine proiectele derulate în diferite sectoare. Astfel, la categoria „Cel mai bun proiect de Eficienţă Energetică” au fost introduse categorii separate pentru sectorul public şi pentru cel privat. Ultimul, la rîndul său, a fost împărţit în sectoarele: energetic, industrial, al construcţiilor şi sectorul transporturilor.

Şi categoriile „Cel mai bun proiect în Energia Solară” şi „Cel mai bun proiect de Bioenergie” au fost completate cu subcategorii, astfel oferind participanţilor posibilitatea de a concura pe acelaşi segment, iar membrilor Panelurilor de evaluare posibilitatea de a examina dosarele în baza criteriilor de evaluare specifice subcategoriei, asigurînd astfel o evaluare corectă şi echitabilă, a accentuat Mihail Stratan. Perioada de depunere a dosarelor de participare pentru ediţia din 2013 este 5 iunie – 20 septembrie. Dosarele vor fi evaluate în trei etape – de un panel de evaluatori independenţi, urmată de vizite în teren şi aprobate de Consiliul Moldova Eco-Energetică, din care fac parte atît instituţii publice, cît şi reprezentanţi ai sectorului asociativ şi ai partenerilor competiţiei. Cîştigătorii vor fi premiaţi în cadrul Galei MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ, eveniment ce se va desfăşura anual în perioada 1 – 15 decembrie.

Sursa citată a mai precizat că pentru ediţia din 2013, vor fi eligibile doar proiectele realizate şi finalizate pînă în anul curent. Începînd cu următoarele ediţii, la concurs vor putea participa doar proiectele realizate în anul corespunzător ediţiei.

Moldpres