ÎNCĂ O SUTĂ DE CAMIOANE DIN CONVOIUL UMANITAR RUS AU PĂTRUNS ÎN UCRAINA

Kievul nu le va opri de teama provocărilor

Încă aproximativ o sută de camioane din convoiul umanitar rus au trecut Vineri frontiera ucraineană fără permisiunea autorităților de la Kiev, după ce anterior alte 34 de camioane din același convoi au procedat la fel, relatează agenția EFE citînd un corespondent al postului Rossiya 24 aflat la fața locului.

Spre deosebire de primele 34 de camioane, această a doua coloană nu a fost inspectată de autoritățile ucrainene, a declarat purtătorul de cuvînt al Consiliului de Securitate al Ucrainei, Andrei Lîsenko.

Pe de altă parte, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de Reuters, a declarat că trupele ucrainene nu vor ataca aceste camioane pentru a evita orice provocare. „Ucraina va contacta Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru a se asigura că nu vom fi ținta unor provocări (în urma unor acuzații) că am reține sau am folosi forța împotriva vehiculelor așa-numitului convoi umanitar”, a explicat oficialul ucrainean.

Grănicerii și vameșii ucraineni au început Joi inspectarea primelor camioane din cele aproape 300 care compun convoiul umanitar rus blocat de mai mult de o săptămînă la frontiera ruso-ucraineană. Operațiunea s-a desfășurat în partea rusă a graniței, la punctul de frontieră Donețk, întrucît partea ucraineană a frontierei este controlată de insurgenții rusofoni.

Moscova a decis Vineri să nu mai aștepte avizul Ucrainei și să trimită primele camioane în Estul Ucrainei. Crucea Roșie a anunțat într-o postare pe Twitter că nu a escortat convoiul rus în Ucraina, din cauza situației 'volatile' în ce privește securitatea.

Sorin Popescu