ÎNCĂ O STEA AR PUTEA APĂREA PE DRAPELUL AMERICAN

Pe drapelul american ar mai putea aparea o stea, care ar simboliza încă un stat în componenţa SUA. Este vorba despre  regiunea geografică Siberia.

Ideea separării Siberiei de Rusia şi anexarea teritoriului său la Statele Unite ale Americii îi captivează pe separatiştii siberieni de ceva timp, şi, în mod surprinzător sau nu, aceştia au găsit sprijin şi dincolo de ocean, potrivit Pravda.ru.

Chiar dacă deocamdată nu este o idee foarte populară, cîţiva siberieni au încercat să o concretizeze într-o mişcare politică. Vagile lor tentative nu au condus la nimic pînă acum, dar ideea poate prinde contur mai ales dacă vor găsi forţe puternice pentru a-i susţine.

Mişcarea, care s-a născut în contextul recentului recensământ organizat în Federaţia Rusă, promovează ideea potrivit căreia cei care locuiesc în Siberia ar trebui să declare că sunt de naţionalitate siberiană. Membrii unui grup format pe Facebook în vara acestui an cred că Siberia ar trebui să devină parte a Statelor Unite ale Americii. Iniţiatorul acestei mişcări, Vladimir Kiselyov, un bărbat de 37 de ani care locuieşte în Mezhdurechensk (oraş situat în depresiunea din sud-vestul Siberiei), este de părere că Siberia trebuie să scape de jugul Moscovei. Potrivit acestuia, Siberia nu are cum să devină un stat independent, motiv pentru care singura şansă pentru ca această regiune să prospere în viitor este să devină parte a SUA.

“Referendumul va fi organizat cu ajutorul administraţiei americane. SUA au precedente de succes în obţinerea independenţei. După referendum, Siberia va deveni parte a teritoriului american, la fel cum s-a întîmplat cu Alaska şi California, chiar dacă acestea au fost colonii ruse în secolul al 19 -lea”, a declarat Kiselyov.

Chiar dacă pare o nebunie, ideea şi-a găsit adepţi şi în SUA. Politicianul american Zbigniew Brzezinski a vorbit în cadrul unui discurs la un forum politic de la Vladivostok, oraş în care se află principalul port al Federaţiei Ruse la Oceanul Pacific, despre crearea unei noi comunităţi politice (commonwealth) de la Vancouver la Vladivostok. Politicianul nu a menţionat cînd va începe această mişcare, dar judecînd după vederile sale, se pare că este interesat de cea mai scurtă cale posibilă, comentează publicaţia citată.

Universitatea de stat din oraşul rus Irkutsk a organizat de curînd un seminar la care au participat şi studenţii din ultimul an ai departamentului de management american-siberian şi care au analizat minusurile şi plusurile viitorului stat siberian, precum şi riscurile înfiinţării şi existenţei acestuia.

Este alarmant faptul că astfel de seminarii sînt organizate în cadrul unor instituţii de învăţămînt superior, iar cei care le conduc nu par deloc îngrijoraţi de răspîndirea acestor idei separatiste printre studenţi, conchide publicaţia citată.

Preluat din presa rusă (Pravda.ru) de Ion Borş