ÎNCĂ 52 DE AFACERI VOR BENEFICIA DE FINANŢARE NERAMBURSABILĂ PRIN PROGRAMUL „PARE 1+1”

Comitetul de Supraveghere a Programului „PARE 1+1” s-a convocat astăzi în şedinţă pentru a aproba finanţarea a 52 de proiecte investiţionale la solicitarea lucrătorilor migranţi sau a rudelor acestora. Şedinţa a fost prezidată de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, proiectele investiţionale presupun investiţii de 29,3 mln de lei, iar suma granturilor solicitate prin intermediul Programului constituie 9 mln de lei. Astfel, un 1 leu solicitat din cadrul „PARE 1+1” va atrage circa 3 lei investiţii în economie.

În calitatea sa de preşedinte al Comitetului, Valeriu Lazăr a menţionat că Programul la această etapă demonstrează rezultate optimiste, însă poate fi extins prin componente noi, derivate din oportunităţile ce se deschid odată cu intrarea în vigoare a Acordului DCFTI. De asemenea, ministrul Economiei a atras atenţia asupra necesităţii de a mări raza de comunicare despre proiect prin intermediul diasporelor, aşa încît concetăţenii noştri care muncesc peste hotare să investească banii acumulaţi în localităţile de baştină.

Analiza cererilor de finanţare denotă că lucrătorii migranţi moldoveni îşi investesc economiile acumulate preponderent în agricultură – 20 afaceri (38%), servicii – 16 afaceri (31%), producere/prelucrare – 13 afaceri (25%), în turism fiind înregistrată o singură cerere.

Majoritatea cererilor au parvenit din mun. Chişinău (19,6%), fiind urmate de raioanele Drochia, Orhei, Glodeni – cîte 3 afaceri, apoi Străşeni, Ialoveni, Cahul, Criuleni, Hînceşti, Sîngerei, Şoldăneşti, Ungheni, Teleneşti – 2 afaceri, la urmă fiind raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cantemir, Călăraşi, Ceadîr-Lunga, Dubăsari, Edineţ, Floreşti, Nisporeni, Ocniţa, Rîşcani, Soroca, Ştefan Vodă, Taraclia, Leova – cîte o întreprindere.

35 de întreprinderi dintre cele 52 înregistrate la Program sînt afaceri nou-create, cu o perioadă de activitate mai mică de 12 luni.

În cadrul Programului “PARE 1+1” lucrătorii migranţi şi rudele acestora beneficiază de consultanţă şi informare privind oportunităţile de dezvoltare a unei afaceri, proiectele desfăşurate pe teritoriul ţării, sursele de finanţare a unui proiect investiţional, aspectele legislative ale activităţii antreprenoriale etc. De asemenea, pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor şi abilităţilor antreprenoriale participanţii sînt instruiţi în cadrul seminarelor, care sînt derulate pe module cu o durată totală de 50 de ore academice (10 zile lucrătoare) şi includ următoarele tematici: înregistrarea unei afaceri, management, marketing, contabilitate, planificarea afacerii etc.

Programul este desfăşurat în baza regulii „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul PARE. Suma maximă a finanţării acordate constituie 200 de mii de lei. (Moldpres)