NATO indeamna Rusia si SUA sa prelungeasca acordul de control al armelor nucleare, caruia sa i se alature si China

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, Marţi, Rusia şi SUA să prelungească acordul Noul START cu privire la controlul armelor nucleare, care expiră la 5 Februarie 2021, exprimîndu-şi totodată dorinţa ca şi China să adere la acest pact, informează EFE, scrie agerpres.

”În absenţa vreunui tratat care să includă China, cred că ar fi corect să fie prelungit acordul existent, Noul START, pentru a oferi timpul necesar pentru ca Rusia şi SUA să ajungă la un pact, dar sperăm şi cu China”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei intervenţii la German Marshall Fund.

Stoltenberg s-a pronunţat ca în orice caz să fie evitată o ”situaţie în care nu există nici un acord care să reglementeze numărul de arme nucleare în lume”, după încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) de reducere a rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune, din care SUA s-au retras anul trecut, acuzînd Rusia de desfăşurarea unei noi rachete SSC-8 în Europa, care ar fi încălcat – potrivit Washingtonului – prevederile INF. Imediat, Rusia şi-a suspendat şi ea participarea la acest pact.

”Nu putem risca să pierdem Noul START fără a avea ceva nou care să-l înlocuiască”, a afirmat el.

Stoltenberg a salutat faptul că Rusia şi SUA au avut Luni o primă rundă de convorbiri la Viena pentru a analiza posibilitatea extinderii acestui acord, ultimul în vigoare cu privire la controlul armelor nucleare.

”Este o negociere bilaterală, dar aceasta contează şi pentru NATO”, a spus el, adăugînd că, în orice caz, ”sprijinim ferm ca şi China să fie implicată” în acest proces, întrucît ea ”este o putere globală căreia îi revine responsabilitatea de a face parte din acordurile de control al armelor”.

În acest context, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a menţionat că ”Beijingul investeşte masiv în arme şi şi-a dublat numărul de focoase nucleare, fiind deja al doilea cel mai mare buget al apărării din lume”.

”Realitatea este că ea (China) devine o putere militară din ce în ce mai importantă. Are capacitatea de a-şi proiecta puterea în întreaga lume. Cea mai bună modalitate de a evita o cursă a înarmărilor este un acord de control al armelor”, a spus el.

Stoltenberg a îndemnat la un ”control echilibrat al armelor” şi a subliniat că ”armele nucleare sunt periculoase, extrem de costisitoare. Dorim să stabilim plafoane pentru a reduce numărul lor’” a indicat şeful Alianţei.

Întrebat despre volumul publicat Marţi de John Bolton, fost consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, care dezvăluie critici formulate de Preşedintele american Donald Trump cu privire la cheltuielile militare ale aliaţilor europeni şi Canadei, Stoltenberg a spus că ”nu este un secret faptul că Preşedintele a fost foarte clar, ferm şi direct privitor la importanţa creşterii contribuţiilor acestora”. ”Dar el a recunoscut, în repetate rînduri, că europenii şi Canada investesc mai mult, iar şi iar”, a adăugat secretarul general al NATO.