NATALIA GHERMAN: IN BUGET EXISTA BANI PENTRU ACHITAREA SALARIILOR, PLATILOR SOCIALE SI DATORIILOR DE STAT

Salariile şi prestaţiile sociale, precum şi datoriile de stat vor fi achitate în totalitate. O precizare în acest sens a fost făcută pe 1 iulie de prim-ministrul interimar Natalia Gherman. Declaraţia a avut loc în contextul în care în ultima vreme s-a vehiculat că R. Moldova ar putea intra în incapacitate de plată.

Gherman a solicitat autorităţilor publice locale, ministerelor şi altor instituţii de stat „să suspende temporar angajarea de noi cheltuieli şi să evite investiţiile şi achiziţionările de mărfuri neesenţiale”.

„Acum cîteva zile am solicitat de la ministrul Economiei, Stephane Bride, şi de la ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, informaţii privind situaţia social-economică din ţară. Demisia premierului şi amînarea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional au afectat starea indicatorilor macroeconomici”, a menţionat Gherman.

Cît despre o posibilă creştere a tarifelor la energia electrică, Gherman a declarat că Guvernul va monitoriza atent starea de lucruri în domeniul respectiv şi va solicita Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică să prezinte informaţii zilnic la acest capitol.

Administraţia Union Fenosa a declarat luni că va reduce cu 40% livrările de energie electrică către consumatori, în condiţiile în care nu este majorat tariful, iar compania se află într-o situaţie financiară dificilă.