NATALIA GHERMAN: “DISCUŢIILE DESPRE DOTAREA FORŢELOR DE PACIFICARE RUSE CU ELICOPTERE SÎNT NEÎNTEMEIATE”

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a calificat, pe 1 august, drept neîntemeiate discuţiile privind intenţiile Rusiei de a dota forţele sale militare, temporar dislocate pe teritoriul ţării noastre, cu elicoptere.

"Subiectul nu a fost abordat cu colegul meu de la Moscova Serghei Lavrov, discuţiile se desfăşoară fără temei real. Zona de securitate se află pe teritoriul Republicii Moldova, iar orice intenţie de a aduce tehnică militară poate avea loc doar cu consimţămîntul Chişinăului. Iar noi nu vedem necesitatea de a consolida armamentul", a spus Natalia Gherman în cadrul unei conferinţe de presă în care a făcut bilanţul vizitelor efectuate în Rusia şi Germania.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a menţionat că subiectul transnistrean a fost parte a discuţiilor cu Lavrov, iar partea rusă a reiterat angajamentul de a respecta integritatea teritorială şi suveranitatea R. Moldova.

Natalia Gherman a precizat că i-a lansat o invitaţie lui Serghei Lavrov de a efectua o vizită în R. Moldova pe care el a acceptat-o. Şeful diplomaţiei de la Chişinău nu a oferit detalii despre perioada cînd va avea loc vizita, însă a menţionat că ea se va produce pînă la finele anului. În acelaşi context, Natalia Gherman a comunicat că perioada de pînă la summitul de la Vilnius din luna noiembrie va fi intensă pentru R. Moldova, iar ţara noastră va fi vizitată de mai mulţi oficiali. La începutul lunii viitoare la Chişinău vor sosi în vizită miniştrii Afacerilor Externe din Luxemburg, Olanda şi Belgia. În aceeaşi perioadă în capitală se va desfăşura un forum al societăţii civile din cadrul Parteneriatului Estic.

Moldpres