NATALIA GAVRILITA: SERVICIUL VAMAL TREBUIE SA PROPUNA SI SERVICII, NU DOAR SANCTIUNI

Serviciul Vamal (SV) trebuie să fie condus de o persoană sinceră și cu mult curaj. În plus, viitorul șef al SV trebuie să aibă viziuni de dezvoltare a instituției, trebuie să înțeleagă cum funcționează sectorul de stat, dar trebuie să înțeleagă și cum funcționează sectorul privat din economie. Declarația aparține ministrei finanțelor, Natalia Gavriliță, și a fost făcută în cadrul emisiunii „O nas” de la postul Jurnal TV. Etapa finală de selectare a unuia dintre cei doi candidați la funcția de șef al SV urmează să aibă loc joi, 31 octombrie.

Natalia Gavriliță spune că următoarea conducere a Serviciului Vamal trebuie să înțeleagă că lucrurile trebuie privite în ansamblu și nu trebuie să se axeze, de exemplu, doar pe colectarea taxelor și impozitelor la frontieră. „Pentru țară este important să fie protejată de contrabandă și aici Serviciul Vamal are rolul-cheie”, a continuat ministra.

De asemenea, Natalia Gavriliță spune că nu trebuie să existe o concurență între Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal în ceea ce privește acumulările de impozite. În opinia ei, SV ar trebui să propună servicii, dar nu doar să fie un organ care se ocupă de sancționarea întreprinzătorilor. „Pentru noi este important ca în buget să vină bani, dar trebuie să ne orientăm pe dezvoltarea businessului și economiei”, a afirmat Natalia Gavriliță.

Ministra spune că etapa finală, de interviu a candidaților, va avea loc cu ușile deschise. Aceasta înseamnă că jurnaliștii vor putea fi prezenți, dar nu vor putea face înregistrări.

Expertul economic Viorel Gîrbu spune că Serviciul Vamal este o verigă foarte importantă, inclusiv pentru economia Republicii Moldova, pentru că bugetul de stat este format în proporție de aproximativ 50% din veniturile care vin prin Serviciul Vamal. În plus, Serviciul Vamal contribuie, inclusiv, la formarea imaginii Republicii Moldova pentru că străinii cînd vin contactează în primul rînd cu Serviciul Vamal.

La etapa finală a concursului pentru funcția de șef al Serviciului Vamal au fost admiși doi candidați. Aceștia sînt Natalia Calenic și Iurie Gorea.

Sursa: IPN