NANOTEHNOLOGIILE – O NECESITATE ŞI O ŞANSĂ PENTRU PIAŢA DE DESFACERE A PRODUSELOR AGRICOLE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Autor: Alexei CORCIMAR, doctor în ştiinţe tehnice, specialist în nanotehnologii

Ştiinţa contemporană oferă diverse tehnologii pentru agricultori. Zeci de firme, locale şi din alte ţări, propun diferite tehnologii şi produse pentru sporirea producţiei şi pentru protecţia plantelor. Se vorbeşte mult despre protecţia solului şi agricultura ecologică. Însă, în R. Moldova, nu este uşor să-i convingi pe agricultorii tradiţionalişti. Se lasă greu convinşi, dar, pe de altă parte, vor să fie prosperi ca şi cei europeni sau cei din SUA.

Nanotehnologiile devin o parte integrantă a vieţii noastre. Termenul de NANO nu este prea cunoscut nici chiar şi de către agronomii noştri. NANO este un cuvînt ce provine de la mărimea foarte mică a microelementelor. Nanotehnologiile sunt o noutate pentru mulţi oameni ca definiţie în sine, dar şi în profunzimea cunoştinţelor despre ele. Acest lucru s-a demonstrat şi cînd firma SC EXELA Produse SRL, reprezentant al Asociaţiei Ştiinţifice de Producere BIOPLANT din Rusia, a expus primele îngrăşăminte şi fertilizanţi la Moldexpo în Primăvara acestui an. Mulţi agricultori întrebau de nanoferilizantul NAGRO: Ce îngrăşămînt este acesta? Cultura ştiinţifică în agricultura moldoveneasca este cea care este!

În lume, pe an ce trece, nanotehnologiile sunt tot mai recunoscute şi solicitate. Da, sunt şi adversari ai acestora. Mai ales concernele care produc sau importă îngrăşăminte chimice pentru agricultură! Consecinţele utilizării acestor chimicale ne sunt cunoscute: ciroza, cancer, imunitate scăzută, apă otrăvită, produse fără gust şi mutaţii genetice, inclusiv cancer la noi născuţi.

Se vorbeşte că Moldova, chipurile, nu are pieţe de desfacere! O ţară agricolă care pipăie „norokul” peste tot! O ţară care, avînd sub „fund” o piaţă imensă aşa cum este cea a fostei URSS, nu are pieţe de desfacere…! Dar ce cred cei care conduc această ţară? Că diferitele „soiuzuri” vor fi cele care vor putea deschide pieţe noi? Asta o fi doar în imaginaţia lor, căci, în realitate, pieţele fostei URSS de mult nu mai acceptă tot felul de produse otrăvite şi fără gust. Ruşii sunt primii care au stopat produsele agricole din Moldova. Crede cineva că este doar politică la mijloc?

Iată ce a spus un ministru al Agriculturii din Federaţia Rusă, la o conferinţă organizată de AŞ BIOPLANT, în Podolisk, Rusia, la care şi eu am participat şi am pus în discuţie cîteva chestiuni: „Dacă moldovenii şi alţii vor ca să le apreciem produsele lor, atunci lasă-i să coopereze cu noi! Noi le propunem fertilizanţi care nu afectează solul şi nu le otrăveşte produsele! De exemplu, produsul NAGRO, care se produce de către BIOPLANT de circa 8 ani, a demonstrat că anume de astfel de produse are nevoie Rusia! Atunci de ce să cultivaţi produse ecologice? Doriţi o piaţă bună la noi? Colaboraţi cu noi! Utilizaţi tehnologiile noastre! Cine va utiliza NAGRO şi alte produse ecologice şi naturale propuse de noi, va primi un certificat special, cu care v-a pătrunde mai uşor pe piaţa Rusiei! Alte şanse nu vă putem acorda! Nici nu visaţi măcar despre ce fel de performanţe este vorba!”

Doar prin noi agricultorii din R. Moldova au şansa ca să-şi recucerească pieţele pierdute cîndva! BIOPLANT a deschis reprezentanţe şi în Romania, dar şi în Ţările Baltice şi în Germania. Astfel, produsele NAGRO au atins standarde europene şi sunt solicitate pentru că sunt catologate, standardizate în Europa. China cumpără sute de tone de NAGRO. În Kazahstan, chiar familia lui Nazarbaev controlează fluxul importurilor de produse NAGRO. La ora actuală, sunt sute de mii de hectare prelucrat cu fertilizantul nanotehnologic NAGRO. În R. Moldova, toţi continuă să rămînă indiferenţi şi ignoranţi faţă de avantajele utilizării nanotehnologiilor, fapt care echivalează cu incultura sau primitivismul în ceea ce priveşte o agricultură modernă şi eficientă, productivă.

Oare chiar este aşa de greu de înţeles că avem nevoie de tehnologii noi mai mult decît oricînd în contextul noilor provocării competitive? Că avem nevoie de direcţii noi? Că avem nevoie să producem produse ecologice, ca să fim şi prosperi şi respectaţi?

La începutul acestui an, în R. Moldova s-au efectuat o serie experienţe cu NAGRO. Unii agricultori, mai vizionari şi mai curajoşi, au procurat cîte o cantitate mică de NAGRO de la expoziţie şi l-au testat. Rezultatele au fost uluitoare. 60% adaus la producţia de cereale, foarte bune rezultate la creşterea legumelor de seră şi în cîmp, au obţinut struguri sănătoşi şi mari după stropirea viţei de vie, unii au stropit cu NAGRO livada şi au constatat efecte pozitive deosebit de bune. (Doritorilor le putem oferi numerele de telefoane şi adresele acestor agricultori spre a li se confirma aceste avantaje).

NAGRO dă posibilitate de a reduce utilizarea pesticidelor şi a unor chimicale care afectează şi solul şi plantele în proporţie de 60-70%. Acest produs este certificat deja în R. Moldova. Reprezentantul BIOPLANT din Moldova este gata să consulte pe oricine. NANOTEHNOLOGIILE în agricultură pot fi o soluţie salvatoare de depăşire a crizei economice. Pentru aceasta, însă, agricultorii vor trebui să se informeze şi să fie informaţi în privinţa avantajelor colosale conferite de urilizarea nanotehnologiilor. Acest lucru este cu atît mai simplu cu cît internetul este accesibil oricui spre a căpăta informaţii amănunţite despre nanotehnologii şi despre NAGRO

Nu putem să avem pretenţia că suntem europeni în toată puterea cuvîntului atîta timp cît nu utilizăm cele mai noi tehnologii în dezvoltarea producţiei agricole, iar nanotehnologiile reprezintă garanţia unei agriculturi a viitorului.

www.nanoagro.net

www.nanoagro.md