ÎN ROMÂNIA. DAR LA NOI?

Cît costă să mori în 2014? Cît plăteşti pentru o înmormîntare?

În faţa morţii toţi sîntem egali, spune o veche vorbă creştinească. Nu acelaşi lucru se poate spune dacă analizăm costurile unor înmormîntări în România lui 2014. Funerariile bogaţilor, comparativ cu cele ale săracilor, au un singur element comun, acela că rudele fiecărora sînt jecmănite de firmele de pompe funebre. Dacă evaluăm însă costurile de înmormîntare pe care le suportă cele două categorii sociale observăm diferenţe colosale.

Cheltuielile comune, obligatorii atît pentru bogaţi cît şi pentru săraci se rezumă la cele legate de formalităţile birocratice şi de serviciile preoţilor. Astfel, dacă apelează la serviciile unei firme de pompe funebre ambele categorii de români trebuie să achite suma de 60 de lei pentru eliberarea certificatului medical de constatatare a decesului. La fel, pentru îmbălsămarea defunctului există un tarif fix, de aproximativ 300 de lei. Chiar dacă, în mod oficial, preţul pentru slujba de înmormîntare este de doar cîteva zeci de lei, rudele îndoliate trebuie să ştie că „taxa benevolă” percepută de preoţi este, în medie de 250 de lei, noteaza Vocea Transilvaniei

La aceasta se adaugă taxa, la fel de „voluntară”, de 50 de lei pentru fiecare din cei patru gropari. Comune, atît pentru bogat cît şi pentru sărac, sînt tarifele pentru cumpărarea unui loc de veci. În funcţie de cimitirul ales, privat sau public, preţurile unui loc de odihnă variază între 180 şi 500 de lei, în funcţie de perioada pentru care se face concesionarea. Aici se opresc, din punct de vedere financiar, similitudinile celor două tipuri de înmormîntare. Costurile legate de sicrie, accesoriile acestora, aranjamente florale şi alte produse specifice, transportul şi masa de parastas, dau adevărata măsură financiară a celui decedat.

La omul sărac doar pompele funebre trag

Firmele de pompe funebre s-au adaptat la rîndul lor realităţilor economice, nu scăzînd nivelul tarifelor ci oferind pachete minimale pentru cei cu mai puţină dare de mînă. Cu toate acestea, profitînd de faptul că oamenii se văd constrînşi de timpul limitat, impun preţuri care le aduc încasări cu mult peste nivelul cheltuielilor. Astfel cele mai ieftine sicrie pe care le oferă aceste firme, unele care depăşesc cu puţin statutul de patru scînduri prinse-n cuie, pornesc de la preţul de 200 de lei. Vorbim aici despre un obiect simplu, superficial stilizat, fără mînere sau alte accesorii. Conform tradiţiei, pînă la construirea unui monument funerar, este necesară o cruce temporară, din lemn sau metal, adauga Vocea Transilvaniei

Cel mai mic tarif pe care l-am găsit pentru acest obiect este de 30 de lei. Un alt obiect devenit obligatoriu în ritualul funerar este buchetul de pe sicriu. Preţul minim al acestuia este de 80 de lei. Lumînările, candelele, prosoapele, batistele sau năframele, sînt alte obiecte necesare, pentru care se scot din buzunare cel puţin 50 de lei. Urmează cheltuielile logistice. Pentru transportare defunctului de acasă spre cimitir este necesară o cheltuială de minim 150 de lei. Pentru concesionarea unui loc de veci, pe perioada minim acceptată de şapte ani, taxa percepută de majoritatea cimitirelor publice porneşte de la 180 de lei.

Costurile nu se opresc odată cu săvîrşirea slujbei de înmormîntare. Cea mai importantă cheltuială urmează abia după îngroparea defunctului. Cel mai mic preţ al unui meniu de parastas este de 20 de lei. Dacă luăm în calcul un minim de 50 de meniuri vedem că preţul final, aferent parastasului, ajunge la suma de 1000 de lei. În concluzie, ţinînd cont că, în intervalul de trei zile dintre deces şi înmormîntare, majoritatea celor cu venituri modeste preferă să-şi ţină defuncţii acasă, pentru a economisi costurile capelei, preţul minim care trebuie achitat pentru o înmormîntare în România este de 2.500 de lei.

12.000 de lei, costurile unei înmormîntări de lux

În cazul celor cu venituri substanţiale, pompele funebre apelează la un alt factor psihologic, şi anume aroganţa. Prin urmare, cei cu dare de mînă au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă largă de produse funerare de lux, lăsînd în conturile firmelor din domeniu sume exagerate de bani. Prin urmare, numai sicriul în care poate fi înmormîntat un milionar în România poate ajunge la 5.000 de lei. Cu alte cuvinte un singur obiect funerar valorează dublu faţă de întreaga înmormîntare a unui sărac. Vorbim aici despre un sicriu din lemn de mahon, cu saltea şi pernă de talas, cu mînere aurite şi accesorii de asemenea, cu două capace şi acoperit cu cele mai scumpe tipuri de lac. Pentru crucile temporare, din lemn sau metal, preţurile maxime ajung la valoarea de 300 de lei. Cu aproximativ acelaşi preţ se vinde şi buchetul pentru sicriu.

Pentru lumînări, prosoape şi alte mici obiecte, îndoliaţii milionari plătesc pînă la 350 de lei. Spre deosebire de cei mai săraci care aleg o concesionare a locului de veci pentru o perioadă de şapte ani, răposatul bogat beneficiază de un loc de veci pe o perioadă de 25 de ani (maxim admisă) pentru care trebuie achitat tariful de aproximativ 400 de lei. Cînd vine vorba de cheltuielile privind masa de parastas, potentaţii acestor vremuri nu aleg meniurile de 20 de lei ci pe cele de 70. Astfel, raportat la acelaşi număr de 50 de persoane, cheltuiala maximă ajunge la 3.500 de lei.

La toate aceste sume trebuie adăugate cheltuielile legate de capelă (150 lei), transport funerar cu o limuzină de lux (1000 lei) plus „taxa benevolă” pentru un sobor de preoţi (1000 de lei). În total, cei care nu se uită la preţuri atunci cînd trebuie sa-şi îngroape morţii, trebuie să plătească firmelor de pompe funebre cel puţin 12.000 de lei. Prin urmare societatea românească este polarizată, din punct de vedere economic, nu doar în timpul vieţii membrilor ei ci şi atunci cînd aceştia trebuie conduşi pe drumul de apoi.

Sursa: realitatea.net