ÎN RAIONUL SÎNGEREI A FOST DESCHIS UN INCUBATOR DE AFACERI

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat, pe 8 august, la ceremonia de deschidere în raionul Sîngerei a unui incubator de afaceri. La eveniment au fost prezenţi Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova Dirk Schuebel şi reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, dar şi oameni de afaceri, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Incubatorul a fost creat special pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Companiile rezidente vor beneficia de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare minime şi alte avantaje.

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a arătat încîntat de o astfel de investiţie, menţionînd că aceasta va permite crearea locurilor de muncă.  "Cea mai mare problemă a Republicii Moldova, cu părere de rău, este sărăcia. Noi trebuie să combatem acest fenomen, însă o putem face prin crearea locurilor de muncă. O astfel de prioritate se regăseşte şi în programul pentru o sută de zile a Guvernului. Sînt foarte fericit că prin acest incubator de afaceri, peste o sută de persoane vor fi angajate", a declarat Iurie Leancă. Premierul le-a transmis un mesaj special noilor rezidenţi: "Să depăşiţi cît mai curînd faza de incubare, să treceţi la faza de maturitate"

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova Dirk Schuebel a menţionat că pe teritoriul Uniunii Europene activează peste 900 de Incubatoare de afaceri.  "În UE 99% din companii reprezintă întreprinderile mici şi mijlocii, iar 2 din 3 locuri de muncă sînt oferite anume de aceste întreprinderi", a spus Dirk Schuebel.

Pentru început, Incubatorul de Afaceri din Sîngerei va găzdui pînă la 20 companii. Cel puţin 30% din rezidenţi vor fi orientaţi spre producere, iar 70% vor lucra în piaţa serviciilor, cum ar fi contabilitate, servicii de consultanţă în afaceri etc. În contextul vizitei de lucru în raionul Sîngerei, Prim-ministrul a vizitat şi Spitalul raional, unde un bloc al instituţiei a fost renovat în totalitate. De asemenea, Iurie Leancă s-a întîlnit şi cu conducerea raionului, dar şi cu şefii serviciilor desconcentrate. Prim-ministrul le-a vorbit despre necesitatea realizării a priorităţilor enunţate pentru o sută de zile a Guvernului, în special cele legate de crearea locurilor de muncă, lupta împotriva corupţiei şi agenda europeană.