În R. Moldova a fost deschisă prima Bancă de Ţesuturi Umane

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 28 martie, la deschiderea oficială a primei Bănci de Ţesuturi Umane din Republica Moldova, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

La evenimentul care a avut loc la Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, unde se află prima Bancă de Ţesuturi Umane, au fost prezenţi ministrul Sănătăţii în exerciţiu Andrei Usatîi, directorul general al CNAM, Mircea Buga, directorul Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu, şi directorul Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, Anatolie Taran.

După ce a vizitat instituţia, Premierul Vlad Filat s-a arătat mulţumit de cele văzute, menţionînd că este plăcut să vezi cum treptat se creează în R. Moldova un sistem de ocrotire al sănătăţii performant. ”În sfîrşit vom reuşi să ajutăm oamenii care au nevoie de transplant de ţesuturi. Pînă acum erau doar două opţiuni: pacienţii mergeau în străinătate sau nu aveau acces la astfel de servicii. Deja putem spune că avem rezultate concrete la capitolul transplant. Este important să continuăm să muncim, iar obiectivele pas cu pas vor fi realizate”, a declarat Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că la momentul de faţă pentru R. Moldova este suficientă o singură Bancă de Ţesuturi Umane.

Premierul a vizitat şi pacienţii care sînt internaţi la Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, dorindu-le însănătoşire grabnică. Prima Bancă de Ţesuturi Umane din R. Moldova va permite stocarea grefelor de ţesuturi umane, care vor fi utilizate în tratamentul pacienţilor cu maladii în care se necesită grefare de ţesuturi. Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei. Banii sînt oferiţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (2,78 milioane de lei), Ministerul Sănătăţii (793 mii de lei) şi IMSP Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie (200 mii de lei).

Crearea Băncii de Ţesuturi Umane face parte din prevederile Hotărîrii Guvernului nr.756 din 09.10.2012 cu privire la aprobarea Programului naţional de transplant pentru anii 2012-2016 şi Planul de acţiuni privind implementarea Programului, care prevede „Dezvoltarea şi crearea pînă în anul 2016 a bazei tehnico-materiale şi a resurselor umane necesare pentru acordarea serviciilor de înaltă performanţă în domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană” şi „Asigurarea calitativă a diagnosticului şi a tratamentului pacienţilor care necesită transplant şi al celor transplantaţi”.