ÎN JURUL BALONULUI DE FOTBAL

Procedura pentru tragerea la sorţi a preliminariilor CE din 2016

Urnele valorice pentru tragerea la sorţi a grupelor preliminare ale Campionatului European de fotbal din 2016 - EURO 2016 - vor fi alcătuite în urma coeficienţilor acumulaţi de echipele naţionale la Cupa Mondială 2010 şi la EURO 2012 (preliminarii şi turnee finale), precum din în preliminariile CM 2014.

Presupunînd ca toate cele 54 de federaţii naţionale se vor înscrie în competiţie, tragerea la sorţi, programată în oraşul francez Nisa (mai precis, în incinta Palais des Congres Acropolis) în ziua de 23 februarie 2014, între 13:00-13:50 (ora Moldovei), va cuprinde 53 de de echipe, acestea urmînd sa fie împărţite în 8 grupe de 6 echipe şi una de 5. Franţa este calificată ca ţara organizatoare. După cum se ştie, se vor califica 23 de naţionale, turneul final fiind unul care va alinia la start 24 de echipe.

Echipele vor fi introduse în 6 urne valorice, pe baza sistemului coeficienţilor acumulaţi de fiecare echipă naţionala în următoarele competiţii: Cupa Mondială 2010 (preliminarii şi turneul final), EURO 2012 (preliminarii şi turneul final), Cupa Mondiala 2014 (faza grupelor de calificare şi jocurile de baraj).

Fiecare grupă de calificare (de la A la I) va cuprinde cîte o echipă din fiecare urnă valorică, excepţia fiind grupa I, care va avea numai 5 echipe.

Elaborarea programului jocurilor va fi făcută de computer şi publicata pe site-ul oficial al UEFA în aceeaşi zi. Aşadar, spre deosebire de precedentele preliminarii, programul meciurilor în fiecare grupa nu va fi stabilit în urma negocierilor dintre federaţiile naţionale (respectiv, în cazul ca acordul nu va fi realizat, prin tragere la sorţi), ci va fi elaborat de computer.

Principiile de programare pe calculator a jocurilor vor fi următoarele:

a) Meciuri acasă/deplasare: echipele nu vor juca consecutiv mai mult de două jocuri acasă sau două jocuri în deplasare; fiecare echipă începe şi termină competiţia cu o succesiune de jocuri acasă-deplasare sau deplasare-acasă; pentru ţările cu ierni lungi: echipele acestora vor juca în deplasare în zilele de meci 4 şi 5 (în lunile noiembrie şi/sau martie).

b) Stadioane cu risc generat de climă: din aceasta categorie fac parte stadioanele echipelor aparţinînd ţărilor care sînt expuse unor condiţii de iarnă grea; în aceeaşi grupă de calificare se vor putea afla maxim trei ţări cu astfel de condiţii. Astfel de ţări sînt Finlanda, Insulele Feroe, Islanda, Norvegia şi Rusia (încadrate în categoria de iarna grea), respectiv Andorra, Belarus, Estonia, Lituania, Letonia, Suedia şi Ucraina (iarna mai uşoară).

c) Distanţe de transport: obiectivul este evitarea distanţelor mari în meciurile duble; relaţiile de transport dintre ţări sînt definite ca fiind - în calcul luîndu-se distanţele dintre capitalele ţărilor respective - condiţionate (dacă timpul de transport aerian este de peste 8 ore), semi-condiţionate (între 6 şi 8 ore) şi necondiţionate (mai puţin de 6 ore); în aceeaşi grupă de calificare vor putea fi extrase maxim trei ţări care implică distanţe mari.

d) Situaţia politică: conform deciziilor Comitetului Executiv al UEFA, nu vor putea fi extrase în aceeaşi grupă următoarele ţări: Armenia/Azerbaidjan, Rusia/Georgia şi Spania/Gibraltar.

e) Centralizarea drepturilor de UEFA: din considerente TV, echipele naţionale reprezentînd pieţele TV de vîrf vor juca în grupe de cîte 6: Anglia, Spania, Germania, Italia şi Olanda.

f) Constrîngeri şi preferinţe: regulile de tragere la sorţi au fost împărţite în aşa-numite "constrîngeri" şi "preferinţe"; constrîngerile au prioritate asupra preferinţelor; ordinea de prioritate (şi greutate) trebuie stabilită pentru toate regulile; ordinea de prioritate a constrîngerilor este următoarea: ţări cu iarna grea (1), distanţe de transport (2), restricţii specifice privind echipele (3), ora de începere rezonabilă (4); ordinea de prioritate pentru preferinţe este următoarea: pieţe de vîrf (6), ora de începere tîrzie (7), repartizare regională (7), repartizare egală a meciurilor/orelor de începere (9). Partidele vor avea loc joi-duminică sau vineri-luni sau sîmbătă-marţi, în principiu de la ora 20:45 - ora Europei Centrale (21:45 - ora Moldovei), iar în weekend-uri chiar la 18:00 (19:00 - ora Moldovei).

Urnele pentru tragerea la sorţi a grupelor CM 2014

FIFA a anunţat urnele pentru tragerea la sorţi a grupelor turneului final al Cupei Mondiale din 2014, care se va juca în perioada 12 iunie - 13 iulie 2014, în Brazilia: Urna 1 (capii de serie) Brazilia, Argentina, Columbia, Uruguay, Spania, Germania, Belgia, Elveţia; Urna 2 (America de Sud şi Africa) Chile, Ecuador, Ghana, Camerun, Coasta de Fildeş, Nigeria, Algeria; Urna 3 (Asia, Oceania şi America Centrala şi de Nord) Japonia, Australia, Iran, Coreea de Sud, SUA, Costa Rica, Honduras, Mexic; Urna 4 (Europa) Olanda, Italia, Bosnia-Herţegovina, Anglia, Croaţia, Grecia, Portugalia, Rusia, Franţa. În urna a patra se află nouă echipe, astfel că va fi efectuată o tragere la sorţi, urmînd ca naţionala trasă să fie plasată în urna doi. Această echipă va fi asigurată că va fi plasată în aceeaşi grupă cu o formaţie sud-americană din urna 1: Brazilia, Argentina, Columbia, Uruguay. Tragerea la sorţi va avea loc, vineri, la Costa do Sauipe, la ora 18:00 - ora Moldovei şi va fi condusă de Jerome Valcker, secretar general al FIFA.

Cupa Germaniei: Schalke eliminată

Patru meciuri din Cupa Germaniei s-au jucat marţi seară în faza optimilor. Supriza s-a produs la Gelsenkirchen, acolo unde Schalke 04 a fost învinsă pe teren propriu de TSG 1899 Hoffenheim cu scorul de 3-1 şi a părăsit competiţia. În sferturi s-a calificat Borussia Dortmund, după o victorie la pas, cu 2-0, înregistrată pe terenul echipei din liga a 3-a 1.FC Saarbrücken. Marţi s-au mai jucat meciurile Hamburg - FC Koln (D2) 2-1 şi Union Berlin (D2) - Kaiserslautern (D2) 0-3.

Enyeama continuă să uimească pe toată lumea

Portarul nigerian al echipei OSC Lille, Vincent Enyeama, şi-a continuat marţi seară serie evoluţiilor de excepţei şi şi-a condus formaţia spre o nouă victorie, cu 1-0, în partida cu Olympique Marseille din etapa a 16-a a campionatului Franţei. Lille a trecut pe locul al doilea în clasament Ligue 1 în urma acestei victorii. Cu Vincent Enyeama în poartă, Lille nu a primit decît 4 (!) goluri în actualul campionat. Fiind la al 11-lea meci consecutiv fără gol primit, Vincent Enyeama, a depăşit bariera psihologică de 1000 de minute (a ajuns la 1035 de minute de invincibilitate). Pe data de 15 septembrie, la un meci din etapa a 5-a, din Ligue 1, cu Nice (0-2), a fost ultima dată cînd Enyeama a primit gol. El se apropie de recordul de invincibilitate deţinut de Gaëtan Huard, care în sezonul 1992-1993 a rezistat 1176 minute fără să primească gol.