ÎN FAŢA UE, FĂRĂ RUŞINE, LA FINAL DE MANDAT, „ALEŞII” VOR SĂ SE PROCOPSEASCĂ

Operaţiunea „Apartamentul” şi „europenizarea” de tip moldovenesc

CIGULEA ALIONA copy.jpg

Autor: Aliona CIGULEA

S-a creat ceva vîlvă în jurul aflării ştirii că 47 de deputaţi au cerut Guvernului să găsească şi să le repartizeze un teren în centrul Chişinăului, pentru construirea unui bloc cu apartamente pentru ei. Şi pe bună dreptate. Faţă de această pretenţie abuzivă şi sfidătoare faţă de cetăţenii acestei ţări, Igor Corman, preşedintele Parlamentului, a catadicsit să declare: „Toate discuţiile care au apărut precum că deputaţii vor beneficia de apartamente la preţ redus nu au niciun temei. Din start era clar că nu vor fi solicitaţi bani publici. Era vorba de un parteneriat public-privat. În luarea deciziei se va ţine cont de prevederile legislaţiei. Şi dacă va exista posibilitatea construcţiei, atunci totul se va face într-un mod foarte transparent.” Dar oare ce să însemna parteneriat public-privat? Ia să ne gîndim noi ce ar putea face un deputat pentru un „partener privat”! Parteneriat public-privat? Dar de ce mai întîi nu la o întreprindere? Să ne crească economia şi bugetul.

Neruşinarea acestui demers rezultă şi din aceea că deputaţii se află, practic, la final de mandat. Cu nouă luni înainte de isprăvirea mandatului, deputaţii noştri vor teren gratuit (experţii spun că valorează mai mult de un milion de euro) în centrul Chişinăului pentru a-şi construi apartamente selecte. Asta să fie răsplata că au fost plătiţi cu salarii şi diurne grase, deplasări peste hotare etc.? Dar de ce nu şi-au adus aminte la început de mandat că n-au unde să-şi odihnească ciolanele şi capetele chinuite de gînduri faţă de viaţa grea a moldovenilor, a medicilor sau profesorilor care trăiesc şi acum prin cămine, familii întregi care se îngrămădesc într-o singură cameră?

Unde au dormit pînă acum – în gară, prin saune sau pe la asistentele lor cu casă? Unii dintre ei nici nu vor mai fi deputaţi, atunci de ce să li se dea loc central pentru construirea unui bloc? Cu ce obraz se vor mai duce aceştia prin teritoriu, în Toamnă, ca să le ceară votul moldovenilor?

Cu ce se deosebesc ei de comunişti, care au procedat la fel? Pentru ce merite, de exemplu, i s-a construit special un apartament select Eugeniei Ostapciuc? Oare nimeni nu se gîndeşte că beneficiile unor astfel de demersuri reprezintă, în perspectiv şi inevitabil, „bilet penal” pentru „cazarea” lor în puşcărie după ce ţara se va aşeza bine pe „butucii” integrării ţării în UE? Nu le pasă, ei cred că integrarea în UE presupune acceptarea unor astfel de abuzuri imprescriptibile, de tip moldovenesc!

De ce Parlamentul, tot prin parteneriat public privat, nu s-a gîndit să construiască un astfel de bloc locativ pentru parlamentari, în care să locuiască doar pe perioada exercitării mandatului, ca mai apoi să-l părăsească şi să facă loc altui deputat chiriaş?

Nu are bani Parlamentul pentru aşa ceva? Păi soluţii sînt destule! Dacă ar dori să stîrpească, la modul cel mai real, hoţia, corupţia şi abuzurile din ţară, atunci ar trebui să emită legi potrivite în acest sens, o condiţie esenţială pentru integrarea în UE. Dacă ar fi legi potrivite, dacă Procuratura şi-ar face cu adevărat datoria, gîndiţi-vă cîte blocuri de locuit sînt construite semi-ilegal şi cu bani a căror provenienţă cinstită nu o pot demonstra aceşti antreprenori! Nici nu avem atîţi parlamentari cîte astfel de blocuri, nu apartamente, ar putea fi confiscate legal de stat. Pentru asta, însă, statul, Parlamentul şi Procuratura ar trebui să aibă voinţă.

Dar ce ne facem în condiţiile în care chiar statul, legiuitorii, procurorii şi justiţia sînt şi la cheremul unor antreprenori, proprietari de blocuri de locuit, hoteluri etc.?

Unii dintre parlamentarii aflaţi la final de mandat, care vor cîte un apartament select, au deja averi imobiliare serioase în localităţile lor de baştină. De ce vor o locuinţă şi în Chişinău pe ultima sută de metri de mandat? Poate că îşi doresc să se stabilească în Capitală, dar atunci de ce nu-şi vînd o locuinţă din localitatea lor ca să-şi cumpere alta aici?

Cei care poate că nu vor să se stabilească în Chişinău după finalizarea mandatului, vor proceda la fel ca şi deputaţii cărora comuniştii le-au construit tot astfel de „apartamente sociale” în anii 2004-2005 – unii le-au vîndut, alţi le-au oferit copiilor, alţii le păstrează pentru „protocol”...

Pentru judecători se construiesc blocuri, pentru parlamentari la fel, pentru procurori... S-a gîndi oare cineva cîte din vilele de lux care împînzesc Chişinăul şi întreaga ţară aparţin parlamentarilor, judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor...? Dar cu medicii, profesorii şi tinerele familii fără adăpost ce facem? Parlamentari dau legi, procurorii şi poliţiştii îi arestează şi anchetează pe profesori şi medici pentru „acte grave de corupţie”, judecătorii îi bagă în puşcărie, tinerii fug peste hotare, iar „prostimea” munceşte pentru huzurul tuturor. Sssst! Faceţi linişte! Parlamentarii se gîndesc la binele poporului, integrarea europeană şi prosperarea ţării!