În 2018, ar putea avea loc cutremure devastatoare din cauza incetinirii vitezei de rotatie a Pamintului

Mai multe cutremure devastatoare ar putea avea loc anul viitor din cauza încetinirii rotaţiei Pămîntului, afirmă specialişti în fizica Pămîntului. Aceştia susţin că cele şase cutremure puternice din acest an au fost doar începutul.  Specialiştii susţin că în 2018 ar putea avea loc aproximativ 20 de cutremure puternice, cele mai intense avînd loc în zonele tropicale, în care trăiesc miliarde de oameni. Mail Online notează că micile schimbări ale vitezei de rotaţie a planetei vor declanşa o activitate seismică uriaşă, deoarece o cantitate mare de energie din subteran va fi eliberată. Viteza de rotaţie a Pămîntului încetineşte din cauza forţei de atracţie dintre planeta noastră şi Luna. Zona mai apropiată Lunii resimte o forţă de atracţie mai puternică, în timp ce partea mai îndepărtată resimte o forţă gravitaţională mai uşoară. 

Experţii sugerează că aceste diferenţe de forţe creează frecare care încetineşte viteza de rotaţie a Pămîntului. Perioada în care Pămîntul realizează o rotaţie completă în jurul axei variază cu o milionime de secundă pe zi. Pînă în prezent, ziua a devenit mai lungă cu 15 milionimi de secundă anual. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Colorado  şi Montana afirmă că şi cele mai mici fluctuaţii ale unei milisecunde ar putea creşte activitatea seismică. ''Corelaţia dintre rotaţia Pămîntului şi activitatea seismică este mult mai puternică şi sugerează că, în următorul an, numărul cutremurelor va creşte,'' a declarat dr. Roger Bilham din cadrul Universităţii din Colorado 

Specialiştii susţin că nu cunosc cauza exactă a acestui fenomen, însă consideră că aceste variaţii ar putea schimba modificări în cadrul formei nucleului al Pămîntului. În timpul acestor fenomene, mantaua Pămîntului aderă mai mult la scoarţa terestră, astfel se creează o necorelaţie între viteza scoarţei solide şi a mantalei. 

Acest fenomen provoacă schimbări la nivelul lichidului pe care se află plăcile tectonice. ''Este ca şi cum <<talia>> Pămîntului devine mai subţire în timp ce hainele (plăcile tectonice) rămîn la aceeaşi dimensiune,'' a declarat dr. Bilham.