MULTUMIM RUSIEI, MULTUMIM BOLIVIEI!

A opta oară Rusia blochează prin veto-ul său adoptarea unui proiect de rezoluție de către Consiliul de Securitate al ONU privind Siria. Documentul respectiv a fost elaborat de SUA, Europa occidentală și cîteva țări din Golful Persic, care vor să limiteze suveranitatea Siriei, să-i exploateze teritoriile și să lipsească guvernarea legitimă de putere.

Aceste state acuză Tripoli de faptul că ar fi recurs la arme chimice. Însă acuzațiile au apărut după eșecul grupării ”An-Nusra” (grupare islamică extremistă, interzisă în Rusia) de lîngă Damasc. Statele care constituie o alianță dușmănoasă față de Siria, cum ar fi Marea Britanie, SUA, Franța, jucători locali ca Turcia, vor să dezbine Siria pe criterii religioase cum au făcut-o cu Iraq-ul. Și Iraq-ul a fost acuzat de producerea armamentului chimic, iar după ce a fost ocupat s-a clarificat că nu a fost decît un pretext pentru invazia militară.

Însă după recucerirea orașului Aleppo de către armata siriană, sprijinită de Rusia, acest scenariu s-a spulberat, precum și miliardele de dolari investite în el. Iar cei care au finanțat planul s-au pomenit în pierderi. Din acest motiv trebuia inventată o nouă dramă, precum cea cu ”atacul chimic”, pentru a motiva noi acțiuni militare.

Rezoluția comună anglo-americano-franceză, pe care au încercat s-o adopte în Consiliul de Securitate, conține stipulări foarte periculoase, a căror aplicare ar putea crea precedente și mai dăunătoare. În particular, documentul presupune crearea unei comisiei de anchetă, care ar avea dreptul să desfășoare activități la bazele militare siriene, scenariu aplicat şi în Iraq.

Din motivele enumerate mai sus, Rusia a dispus de dreptul său de veto pentru a bloca documentul respectiv. Poziția Rusiei a rămas neschimbată, ea apără Siria de repetarea sorții Iraq-ului, în același timp avînd grijă de propria securitate. Doar se cunoaște că mai multe grupări teroriste, care activează în Siria, au venit din republicile asiate, situate la frontiera cu Rusia. Și revenirea lor nu ar constitui un factor de stabilitate.

De asemenea Bolivia, o țară mică, dar care are părerea proprie, a avut curajul să spună ”NU”, respingînd astfel documentul subversiv. Noi spunem mulțumesc Rusiei, Boliviei, Chinei și tuturor țărilor, care se opun șantajului american și amenințărilor în adresa suveranității statelor din regiune, sub pretexte false.

După Samanews.com, Palestina