MULT SAU PUTIN, ALCOOLUL POATE DUCE LA CANCER

Cercetătorii din Noua Zeelandă au declarat că există dovezi puternice potrivit cărora băuturile alcoolice constituie o cauză directă a cancerului.

S-au descoperit legături de cauzalitate între consumul de alcool și cancerul declanșat în șapte zone din organism: orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect și sînii femeilor. O asociere recunoscută între alcool și cancer exista deja, însă acum cercetătorii au stabilit o legătură de cauzalitate, adică au ajuns la concluzia că excesul de alcool poate duce direct la declanșarea cancerului. Legătura de cauzalitate a fost susținută de dovada unei relații doză-răspuns, de scăderea cel puțin parțială a riscului atunci cînd consumul de alcool este redus.

Conform studiului, aproximativ o jumătate de milion de decese de cancer produse în 2012 (5,8% din numărul deceselor de cancer la nivel mondial) sînt legate de consumul de alcool. Cele mai mari riscuri au fost asociate cu persoanele care beau foarte mult, dar există riscuri oncologice și pentru cei care consumă puțin sau moderat. De asemenea, în urma acestei analize, cercetătorii au ajuns și la concluzia că sistemul cardiovascular nu e mai protejat, dacă se consumă alcool în cantităţi moderate.

Sursa: monitorulexpres.ro