MĂSURI PENTRU AJUTORAREA CELOR MAI AFECTAŢI DE PLOILE ŞI GRINDINA DIN ULTIMELE ZILE

Prim-ministrul Iurie Leancă a convocat, pe 1 iulie, şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. După şedinţî, purtătorul de cuvînt al Prim-ministrului, Liliana Viţu a susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia a făcut publice informaţii despre zonele afectate de ploi şi măsurile care urmează să fie întreprinse de autorităţi, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În cursul şedinţei s-a anunţat că 36 de localităţi rămîn a fi deconectate de la energia electrică. Responsabilii au dat asigurări că pînă la sfîrşitul zilei toţi consumatorii vor fi reconectaţi.

Tot pe 1 iulie, printr-un ordin al ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a fost creat un grup de lucru care va stabili criteriile de evaluare a pagubelor, deoarece gradul de afectare diferă de la o localitate la alta. Cele mai afectate raioane sînt Căuşeni, Ştefan Vodă, Edineţ, Rîşcani, Soroca, Sîngerei, Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi. Pagubele vor fi evaluate pînă la sfîrşitul acestei săptămîni. La şedinţa comisiei s-a luat o decizie de principiu de a aloca foi de ardezie pentru cele mai afectate clădiri. Decizia va fi confirmată miercuri, printr-o Hotărîre de Guvern. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat că a făcut o comandă de 500 de rachete antigrindină. Prim-ministrul Iurie Leancă a cerut Ministerului Agriculturii să stabilească clar categoriile cele mai afectate, iar ca urmare ele vor beneficia de asistenţă din fondul de rezervă.

Premierul va efectua mîine o vizită de lucru în raionul Căuşeni, zonă afectată de ploile torenţială din ultimele zile.