ÎMPLINIREA EUROPEANĂ

PLDM şi-a prezentat raportul de activitate şi s-a lansat în campanie

Zeci de mii de cetăţeni au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, duminică 7 septembrie, pentru a participa la acţiunea „PLDM pentru Europa”, în cadrul căreia formaţiunea şi-a prezentat public raportul de activitate pentru perioada septembrie 2009-septembrie 2014. Potrivit conducerii partidului, pe parcursul acestei perioade, formaţiunea a contribuit la realizarea viselor oamenilor, legate de integrarea europeană, dar şi a întreprins acţiuni pentru a face viaţa cetăţenilor mai bună şi mai prosperă.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat cu acest prilej că de cinci ani, de cînd Republica Moldova s-a eliberat de lanţurile comuniste, s-au deschis noi orizonturi. Partidul a deşteptat Republica Moldova, a redresat-o şi a pus-o în mişcare. „Calea Republicii Moldova este Uniunea Europeană, Europa este un ideal, realizarea a ceea ce sîntem de fapt, lupta pentru emancipare şi calea prin care vom deveni liberi”, a spus el.

„Pentru noi, viitorul european înseamnă o ţară mai bună, mai echitabilă, eficientă şi prosperă. Aceasta este misiunea pe care PLDM şi-a asumat-o în 2009 şi pe care o îndeplinim. Această misiune stă la baza reformelor pe care le-am iniţiat în justiţie, economie, agricultură, educaţie, infrastructură, energie şi transport. Aceste reforme sînt elementele procesului de integrare europeană şi sînt menite să ofere o viaţă mai bună oamenilor. Europa nu este un vis, ci o realitate”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a spus că, acum 4 ani, formaţiunea şi-a fixat drept obiectiv obţinerea unui regim fără vize în UE, această promisiune a fost realizată în aprilie curent şi acum toţii cetăţenii Republicii Moldova pot călători liber în Europa. De asemenea, PLDM a promis semnarea Acordului de Asociere cu UE, obiectiv care a fost realizat în luna iunie.

„Acum sînt două căi care se deschis. Una este calea care a eşuat, este calea adversarilor Republicii Moldova. Această cale ne va izola ţara şi va deturna destinul european, va condamna orice progres, ne va aduce haos, incertitudine, situaţii dramatice. Iar cealaltă cale este orientată spre viitor, spre Europa. Pentru menţinerea ţării pe această cale, PLDM solicită încrederea dumneavoastră. Vocaţia Republicii Moldova este cea de a sta la masa ţărilor membre ale UE”, a mai subliniat Vlad Filat.

Liderul PLDM a mulţumit premierului Iurie Leancă, miniştrilor, deputaţilor şi colegilor din coaliţia de guvernare pentru eforturile pe care le depun în asigurarea parcursului european al Republicii Moldova

Prim-vicepreşedintele PLDM, premierul Iurie Leancă, a menţionat că perspectiva europeană a Republicii Moldova este prioritatea PLDM. Potrivit lui, în pofida unei situaţii complicate, PLDM a reuşit să-şi respecte promisiunile. A reuşit liberalizarea regimului de vize, semnarea Acordului de Asociere, dar şi ridicarea salariilor la profesori, medici, au fost majorate suplimentele la pensionari, au fost date în exploatare drumuri, s-au construit apeducte în localităţi, au fost restabilite şcoli şi grădiniţe.

„Dar, ştim foarte bine, că în pofida realizărilor, progreselor, Moldova şi cetăţenii ei mai aşteaptă schimbări. În ultimii cinci ani am reuşit să punem fundamentul pentru schimbări cardinale, dar în continuare fiecare cetăţean îşi doreşte un loc de muncă, o justiţie echitabilă, acces la o educaţia de calitate şi o viaţă calitativă. Oamenii îşi doresc un ritm mai accelerat al reformelor, să scape de politicienii care se gîndesc numai la interesele lor”, a subliniat prim-ministrul.

„Sînt convins că o să fiţi de acord că pentru noi există doar două acţiuni. Fie vom merge în pas cu năzuinţele şi cu aşteptările oamenilor şi vom fi o locomotivă a schimbărilor, fie vom privi cum alţii vor face schimbările care, de fapt, ne vor duce pe o cale greşită”, a mai adăugat Iurie Leancă.

Prim-vicepreşedintele PLDM a subliniat şi faptul că Moldova trebuie să meargă doar spre o Europă prosperă.„Astăzi, decidem viitorul Republicii Moldova. Partidul nostru este fundamentul acestui viitor şi sîntem garanţia că aceste schimbări spre bine se vor realiza. Importanţa alegerilor din această toamnă se poate compara cu cea a Declaraţiei de independenţă din 27 august 1991”, a spus Iurie Leancă.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, a spus cu acest prilej că viitorul european al Republicii Moldova nu are alternativă. „În ultimii cinci ani, am demonstrat cu toţii că integrarea europeană nu este un mit, o poveste, ci o realitate care a aduce beneficii fiecărui cetăţean al Republicii Moldova”, a declarat ministrul. Ea a spus că integrarea europeană, însă, înseamnă mult mai mult şi pentru următorii patru ani Republica Moldova trebuie să avanseze în acest parcurs de reforme pro-europene, în asigurarea viitorului european al ţării. „Trebuie să asigurăm liberalizarea totală pentru produsele noastre pe cea mai mare piaţă din lume. Trebuie să reducem tarifele la gazele naturale şi să asigurăm securitatea energetică a Republicii Moldova. Trebuie să atragem investiţiile străine”, a subliniat ministrul.

Prezent la eveniment, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, a spus că în ultimii 20 de ani a fost des în Moldova şi vede diferenţa privind starea de lucruri pe parcursul acestei perioade şi mai ales de acum 5 ani. „Vin cu un mesaj de sprijin din partea celor mai mari lideri europeni. A fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care va aduce prosperitate, justiţie şi un stat de drept. Este alegerea dumneavoastră. Acordul este pentru pace şi dezvoltare. Această Uniune este creată pentru a păstra aceste valori, nimeni nu are dreptul să intervină. Moldova este o ţară europeană. „Europa este astăzi solidară cu Moldova. Atunci cînd voi merge la Bruxelles, voi spune că Moldova are nevoie de şi mai multă susţinere”, a menţionat Elmar Brok..

În cadrul acţiunii, PLDM şi-a lansat campania electorală pentru alegerile generale din 30 noiembrie.

Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat o sută de mii de oameni.

Sursa: IPN