Motivele pentru care unii si-au inscenat moartea

Spionul Juan Pujol Garcia

După ce Al Doilea Război Mondial a luat sfîrșit, dublul spion Juan Pujol Garcia (foto) care îi spionase pe naziști în favoarea britanicilor, se temea de repercusiuni din partea germanilor, furioși că pierduseră războiul. Pentru a se face nevăzut, bărbatul a călătorit în Angola, unde și-a înscenat moartea cu ajutorul celor de la MI5. Oficial, Pujol Garcia a decedat din cauza malariei.

De fapt, spionul s-a ascuns în Venezuela, unde și-a continuat viața ca patron de librărie. Soția lui Pujol Garcia nu a crezut niciodată că el murise cu adevărat. De aceea, femeia nu a fost surprinsă cînd el a fost descoperit, patru decenii mai tîrziu, de Nigel West, un jurnalist de investigații. Pujol Garcia era poreclit „Agentul Garbo” (datorită aptitudinilor sale de actor) și este unul dintre cei mai celebri spioni din Europa.

Aleister Crowley și-a înscenat moartea pentru a scăpa de o femeie

În Septembrie 1930, Aleister Crowley, profet autoproclamat al doctrinei esoterice Thelema, s-a sinucis sărind de pe o faleză situată în apropierea Capitalei Portugaliei. Cel puțin așa părea că stau lucrurile. Trei săptămîni mai tîrziu, Crowley a apărut teafăr și nevătămat în Berlin. De fapt, sinuciderea fusese o înșelătorie elaborată pe care profetul o pusese la cale împreună cu un amic, poetul Fernando Pessoa. Prin falsa sinucidere, Crowley dorea să scape de Hanni Jaeger, o nemțoaică de 19 ani pe care tocmai o inițiase în „magia sexuală” și care începuse să îl agaseze.

Lordul Lucan

Richard John Bingham, al șaptelea duce de Lucan, era înrudit prin alianță cu prințesa Diana de Wales. Lordul Lucan a dispărut pe 8 Noiembrie 1974, la scurt timp după ce bona copiilor săi a fost ucisă, iar soția sa, Veronica, a fost atacată de un bărbat necunoscut.

După ce Veronica le-a spus anchetatorilor că vocea atacatorului semăna cu cea a soțului ei, nobilul englez a devenit imediat suspectul numărul unu. Dar lordul Lucan era de negăsit.

Lordul Lucan a fost văzut ultima oară chiar în noaptea crimei, plecînd de acasă la volanul mașinii unui prieten. Nimeni nu știe ce s-a întîmplat cu el după acel moment.

Ulterior, mașina în care fusese văzut a fost găsită abandonată. Înăuntru, polițiștii au găsit multe pete de sînge și o sticluță cu somnifere. Scena părea să indice că lordul Lucan se sinucisese.

Cum trupul nu i-a fost găsit niciodată, au circulat intens zvonuri potrivit cărora nobilul își înscenase moartea cu ajutorul prietenilor, pentru a scăpa de acuzația de crimă.

Patrick McDermott

Patrick McDermott a fost iubitul actriței și cîntăreței Olivia Newton-John. A dispărut fără urmă pe 30 Iunie 2005, în timpul unei partide nocturne de pescuit, în largul coastei californiene. McDermott nu a mai fost văzut de atunci, însă circumstanțele dispariției sale au dat naștere la îndoieli cu privire la presupusa sa moarte.

Bărbatul a fost suspectat că și-ar fi înscenat moartea pentru a scăpa de datoriile uriașe pe care le acumulase și de plata pensiei alimentare către fosta sa soție. De altfel, la 11 ani de la dispariția lui McDermott au apărut zvonuri cum că bărbatul s-ar afla în Mexic, unde trăiește alături de noua lui iubită. Cu toate acestea, pînă acum nu există confirmarea că bărbatul ar mai fi în viață.

Lenin Carballido, primarul care și-a înscenat moartea pentru a scăpa de închisoare

Cazul lui Lenin Carballido pare desprins din filme: deși în acte era mort din 2010, în 2013, bărbatul a fost ales primar al unui orășel din Mexic. Evenimentul neobișnuit a atras atenția autorităților, care au descoperit cum înșelase Carballido pe toată lumea. Pe certificatul de deces scria că politicianul murise din cauza unor complicații cauzate de diabet. Dar, deși fusese eliberat de autoritățile mexicane, actul constata o moarte care nu existase în fapt.

Pentru a-l scăpa de o acuzație de viol ce data din 2004, rudele lui Carballido i-au obținut un certificat de deces fals, iar apoi au determinat autoritățile să retragă acuzațiile la adresa bărbatului. Deși era considerat oficial mort, Carballido nu a putut rezista tentației puterii și a decis să candideze pentru funcția de primar al orașului San Augustin Amatengo. A lipit peste tot afișe electorale cu chipul și numele său și a reușit să cîștige. Electoratul habar nu avea că politicianul era, oficial, mort. După ce a fost descoperit, Carballido a fost arestat.