Moscova: Putin si Biden ar trebui sa discute despre controlul armelor la un posibil summit

Rusia a propus să se discute despre controlul armelor şi chestiuni de securitate la o posibilă întîlnire între Preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Joe Biden, a declarat Marţi ministrul rus de Externe Sergei Lavrov, citat de Reuters. Lavrov a spus că Rusia încă aşteaptă răspunsuri de la Washington asupra unui summit propus între cei doi lideri, iar Moscova a sugerat ca stabilitatea nucleară strategică, atît ofensivă cît şi defensivă, să fie la loc de frunte pe agendă. În comentarii separate, ambasadorul SUA pe probleme de dezarmare, Robert Wood, a spus că pregătirile pentru discuţii sunt în desfăşurare.

„Preşedintele Biden şi Preşedintele Putin au fost de acord să exploreze discuţii de stabilitate strategică asupra controlului armelor şi chestiunilor emergente de securitate”, a declarat el la o conferinţă virtuală a Naţiunilor Unite asupra dezarmării.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington au ajuns în Martie la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, după ce Biden a spus că el crede că Putin este un „ucigaş” şi Moscova şi-a rechemat ambasadorul de la Washington pentru consultări.

Dar, după ce a impus sancţiuni împotriva Rusiei luna trecută, Biden a declarat că există încă loc pentru ca cele două ţări să lucreze împreună.

Biden a spus că ar dori un summit cu Putin în timpul călătoriei sale în Europa în Iunie. Potrivit Casei Albe, diferenţele persistente între Washington şi Moscova vor trebui rezolvate înainte ca orice summit să poată avea loc.

Kremlinul a declarat că studiază posibilitatea desfăşurării unui summit.

Rusia a aprobat, în Ianuarie, o prelungire de cinci ani a Noului Tratat START de control al armelor nucleare cu Statele Unite cu cîteva zile înainte să expire. Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice, rachete şi bombardiere pe care Rusia şi Statele Unite le pot desfăşura.

Moscova şi Washingtonul nu au reuşit să convină asupra unei prelungiri a înţelegerii sub fostul Preşedinte american Donald Trump, a cărui Administraţie a vrut să ataşeze condiţii pentru o reînnoire pe care Moscova le-a respins.