MOSCOVA ARE NOI PRIETENI BUNI

Recent, Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei. Ele se referă la 144 de persoane fizice și 55 de întreprinderi. Persoanelor fizice li se interzice intrarea în Uniunea Europeană, iar întreprinderilor – să facă afaceri în Europa. Astfel de decizii a UE au devenit deja un fel de rutină. Cu începere din momentul în care Rusia și-a reîntors Crimeea, Moscovei de două ori pe an i se amintește despre sancțiuni. Iar pentru ca orice bezmetic să înțeleagă cît de rea este Rusia, presa occidentală inventează povești despre implicarea Kremlinului în alegeri sau otrăvirea presupușilor agenți ai Moscovei.

Faptul că oligarhii ruși nu vor călători în Riviera franceză nu reprezintă o problemă. Mai grave sînt daunele economice cauzate de politica occidentală față de Rusia.

În timp ce cetățeanul de rînd din Europa este speriat cu ”ursul rus”, iar birocrația UE luptă cu mișcările radicale naționaliste, în alte părți ale lumii conducătorii practică politica adevărată, determină prioritățile în comerț pentru perspective medii.

Forul economic din Vladivostok a atras multă atenție. Gazda forului, Vladimir Putin, s-a arătat foarte prietenos, în primul rînd față de China și Japonia. Astfel, în timp ce SUA și UE încearcă să prezinte Rusia drept o sperietoare, în Asia ea este primită cu brațele deschise.

UE ar trebui să mediteze realist asupra prieteniei tot mai strînse dintre Rusia și China. Nu pentru că acest lucru ar putea amenința securitatea europeană, ci pentru că în zonele în care China își amplifică influența economică, piticii europeni nu mai au ce căuta. China deja a intrat pe piața africană. La forul recent China – Africa, cu participarea a 50 de șefi de state africane, China a vorbit despre investiții de miliarde în continentul negru.

Acum la rînd e Rusia. China este cel mai mare investitor în Orientul îndepărtat. Iar Rusia va folosi părțile puternice ale Chinei pentru propria dezvoltare. Adică, ceea ce Occidentul refuză să dea Moscovei, ea va lua din Orient.

Conducerea Rusiei poate fi acuzată de multe, dar nu și de imprevizibilitate. Acest lucru îl conștientizează și partenerii orientali. Apropierea Chinei de Rusia nu va fi de scurtă durată. Ziarul belgian Le Soir îl citează pe politologul rus Fiodor Lukianov, care declară că ”întoarcere de pe această cale nu va fi”. Afirmație neplăcută pentru statele UE…

După Tageblatt, Luxemburg