MOSCOVA ANUNTA SEMNAREA UNUI ACORD CU REBELII SIRIENI PENTRU SECURIZAREA ENCLAVEI GHOUTA ORIENTALA

Ministerul Apărării rus a anunțat că Moscova a încheiat un acord cu grupări rebele siriene, în cadrul negocierilor de pace de la Cairo, privind securizarea enclavei Ghouta Orientală (periferia de est a Damascului), relatează AFP și postul de televiziune Russia Today (RT).

"Au fost semnate acorduri privind instituirea unei zone de 'dezescaladare' în enclava Ghouta Orientală" în apropiere de Damasc, a anunțat ministerul într-un comunicat. Aceste acorduri sînt rezultatul discuțiilor de la Cairo între oficiali ruși și reprezentanți ai unor grupuri rebele moderate, a precizat ministerul.

"Primul convoi umanitar în zona dezescaladare și transportul răniților sînt așteptate în zilele următoare", a adăugat ministerul.

Totodată, precizează ministrul rus, au fost definite "frontierele" pentru zona care va fi securizată, precum și locurile unde vor fi desfășurate forțe însărcinate să asigure respectarea încetării focului.

La începutul lunii iulie, în timpul discuțiilor multilaterale de la Astana (Kazahstan) la inițiativa Moscovei, Ankarei și Teheranului, a fost menționată o posibilă desfășurare de forțe de menținere a păcii în patru zone — în regiunea Idleb, în provincia Homs, în enclava Ghouta Orientală și în sudul țării. În plus, Rusia și Statele Unite au convenit, la summitul G20 de la Hamburg, o încetare a focului în trei provincii din sud-vestul Siriei.

Potrivit Moscovei, o nouă reuniune este prevăzută pentru ultima săptămînă a lunii august la Astana, între reprezentanți ai Rusiei, Turciei, Iranului și rebelii sirieni.

Sursa: Agerpres