”Moldovenismul primitiv”, ”romanismul primitiv” si ambasadorul Ionita

Din cortul nebunelor maniere diplomatice

Mihai CONȚIU

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în toată perioada aflării sale la post, a demonstrat, faptic, că a fost și este cel mai nociv diplomat străin în raport cu cetățenii moldoveni, în general, și cu Statul Republica Moldova. Este binecunoscută supușenia lui suspectă față de regimul criminal patronat de către Vladimir Plahotniuc. Este binecunoscută complicitatea sa personală cu Plahotniuc. Aceste adevăruri nu le spunem doar noi, le-au declarat și le-au demonstrat reputați și avizați analiști politici români, pe care, de-a lungul timpului, i-am tot citat.

Daniel Ioniță a fost blamat și de mai mulți politicieni români. Este suficient să-l reamintim pe europarlamentarul Cristian Preda, care, la un moment dat, considera că ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, ar reprezenta mai mult interesele lui Vladimir Plahotniuc, decît pe cele ale Statului care l-a delegat, iar în consecință ar fi trebuit rechemat din funcție. „Ambasadorul a ținut să arate că e lacheul lui Plahotniuc. El nu mai poate reprezenta statul român. Ar trebui rechemat de la post”, a declarat Cristian Preda, în Decembrie 2018, pentru Cotidianul.md.

În seara zilei de 8 Aprilie, a. c., într-o emisiune de la Pro Tv Chișinău, discutîndu-se despre probabilitatea deschiderii unor centre de vaccinare și în Ambasade, ambasadorul Ioniță a făcut următoarea afirmație revoltătoare, provocatoare și jignitoare: ”…dacă aș putea deschide centre de vaccinare în Ambasade, nicidecum nu i-aș vaccina pe cetățenii moldoveni contra COVID-ului, i-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenite din perioada sovietică”, a mai spus Daniel Ioniță.”

Totodată, Ioniță a mai declarat: ”…din păcate, propaganda, dezinformarea și fake news-urile funcționează, iar nostalgia trecutului este în continuare la o scara destul de largă în Republica Moldova”. 

Mitocănie sub acoperire diplomatică în adevăratul înțeles al cuvîntului! Pînă în 2019, Ioniță era ”ambasadorul român al lui Plahotniuc”. După fuga lui Plahotniuc, chiar că e greu de precizat ce interese românești reprezintă el și pentru cine. E greu de crezut că prevăzătorul Plahoniuc nu are probe compromițătoare și cu el, dar să revenim la afirmațiile sale!

În primul rînd, Ioniță afirmă clar că nu i-ar vaccina pe moldoveni contra Covid-ului dacă s-ar deschide un astfel de centru la Ambasadă. Dar pe cine – pe senegalezi, tanzanieni ori filipinezi?, ne întrebăm noi. În continuare, Ioniță dezvăluie că are preferință pentru un vaccin despre care probabil doar el și serviciile secrete române (Departamentul Basarabia) au auzit ori poate l-au și creat. Este vorba despre un așa-zis vaccin cu care el, pe post de soră medicală, i-ar vaccina pe moldoveni contra ”moldovenismului primitiv” sau ”contra sentimentelor moștenite din perioada sovietică”.

Prin aceste afirmații provocatoare, Ioniță jignește cam circa trei sferturi din populația acestei Țări. Pe post de evaluator de Țară și cetățeni, Ioniță uită din ce mafie politică se trage – cea a românismului primitiv de sorginte ceaușist-securistă care a furat și vîndut România începînd cu 22 Decembrie 1989, iar asta sub acoperiri patriotarde de ”dragoste și patriotism față de Țară”. Ioniță n-a protestat împreună cu noi, tinerii de atunci, împotriva mafiei securiste din subordinea criminalului fost președinte Ion Iliescu, care uneltea să captureze Țara pentru următorii 30 de ani. A preferat să fie o emulație diplomatică a regimului banditesc și neocomunist român. Altfel cum se poate explica intermedierea diplomatică de către el dintre regimul Plahotniuc și regimul banditesc patronat de PSD-ul pușcăriașului Liviu Dragnea?

Anume Ioniță, Iliescu și toți politicienii subordonați acestuia care au furat și vîndut Țara pînă la întemnițarea lui Dragnea au creat românismul primitiv. Acest românism primitiv, caracterizat prin lozinci patriotarde întocmite de către securiștii români nostalgici după Ceaușescu, a trecut Prutul ca să le dea lecții de românism, onoare și demnitate pro-românească moldovenilor. Ioniță are impertinența să-i acuze pe moldoveni de nostalgii sovietice. Nostalgia banditească română îi acuză de nostalgii inevitabile și deloc agresive pe unii moldoveni. Instinctual, moldovenii majoritari se tem de acest românism primitiv aducător de dezbinări civice criminale, acoperite perfid cu niște cadouri sclipitoare și înșelătoare.

După 1991, spre Republica Moldova nu a venit o România onestă, ci o Românie a bandiților românismului primitiv care a vrut și dorește încă să facă bișniță cu Republica Moldova. Cam toate ajutoarele bănești consistente acordate de către românismul primitiv au fost împărțite cu furnizorii români ai acestora. Vorbesc în deplină cunoștință de cauză! Ce fel de Românie vrea să încorporeze Republica Moldova? O România adusă la coada rușinoasă a Europei de către românismul primitiv? Pentru că mulți moldoveni văd bine cît de îmbuibați sunt cei care fac trafic cu unionismul aici, sub comanda românismului primitiv securist, și de care efectiv se tem, Ioniță și alții ca el spun că sunt moldoveni primitivi. Dar cum altfel decît românism primitiv poate fi apariția pe scena politică a României, la nivel de reprezentativitate și pentru continuitatea destrăbălării naționale, a unora ca George Simion ori Diana Șoșoacă? Cu o Românie a ăstora să se unească moldovenii? Cu o Românie a lui Ioniță, inclusiv din perioada lui Plahotniuc? Pentru că se tem de toate astea, sunt considerați moldoveni primitivi.

Prin afirmațiile sale, Ioniță a insultat un întreg popor, a jignit o majoritate a moldovenilor care știu că au o Constituție și o Țară membră a ONU. Prin afirmațiile sale, Ioniță provoacă dezbinări între moldoveni, dar și dezbinări interetnice conflictuale. Pentru el, există o minoritate națională dezinformată și complice cu românismul primitiv și agresiv, considerată ”elită”, și o majoritate covîrșitoare a moldovenilor normali, considerați de Ioniță primitivi. Un fel de ”oameni buni” și ”oameni răi”, așa cum i-a împărțit Maia Sandu pe moldoveni! Pentru astfel de afirmații, măcar într-un limbaj diplomatic, dacă nu de indignare reală, Președinția și diplomația moldovenească trebuia să reacționeze, să-și apere cetățenii. Dar cine să-i apere pe moldoveni – Maia Sandu? Să fim serioși! Ea își apără, exclusiv, doar propria-i închipuire despre sine!

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46