MOLDOVENII TRIMIT TOT MAI PUTINI BANI DE PESTE HOTARE

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în opt luni 2015 prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 744 milioane de dolari SUA, cu 32,4 la sută mai puțin decît în aceiași perioadă a anului precedent.

Este pentru prima dată după criza financiară globală, cînd în ultimele luni transferurile au coborît sub 100 de milioane de dolari SUA. Decalajul faţă de anul precedent este în continuă diminuare în ultimele luni. Datele BNM relevă că în luna iunie intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au scăzut cu 28 la sută faţă de aceeași perioadă a anului precedent, în iulie cu 37 la sută, iar în august cu 47 la sută.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 15.3 puncte procentuale la scăderea totală a transferurilor în ianuarie-august 2015, în timp ce diminuarea efectivă a transferurilor (dacă recalculăm sumele la cursurile perioadei respective ale anului precedent) a constituit 17.1 la sută, explică BNM.

Potrivit băncii centrale, principala cauză a evoluției negative a transferurilor a fost scăderea sumelor primite din Federația Rusă (în luna august 2015 acestea s-au diminuat de trei ori comparativ cu august 2014 și cu 33.0 la sută comparativ cu luna iulie 2015). Dacă în luna august a anului trecut ponderea transferurilor din Rusia a constituit 67.8 la sută din total, atunci în august 2015 aceasta a scăzut pînă la 44.3 la sută.

Datele BNM atestă că în august din Federația Rusă au fost transferate 36 milioane de dolari, Italia și Israel – cîte 9 milioane, SUA – 7 milioane, Marea Britanie – 3 milioane.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) includ remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării şi alte transferuri valutare. Sumele sînt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului.