MOLDOVENII S-AU ÎMPRUMUTAT MAI MULT, DAR AU ECONOMISIT MAI PUŢIN

Populaţia şi firmele au luat în luna aprilie 2013 cu peste 550 de milioane de lei mai multe credite de la bănci. În acelaşi timp au economisit cu peste jumătate de miliard de lei mai puţin decît în perioada similară a anului precedent, informează Bănca Naţională a Moldovei (BNM).

Contrar tendinţelor din primul trimestru, cînd împrumuturile au fost în descreştere, valoarea creditelor contractate de persoanele fizice şi juridice s-a ridicat în aprilie la 2,77 miliarde de lei, faţă de 2,2 miliarde în luna respectivă a anului trecut. Cei mai mulţi clienţi ai băncilor au preferat să se împrumute în lei moldoveneşti, însă volumul creditării în valută străină a crescut semnificativ, cu circa 56 la sută. Peste 60 la sută din economiile firmelor şi populaţiei au fost în monedă naţională, pe fondul reducerii cu un sfert a depozitelor noi în valută străină. Valoarea totală a depozitelor la termen constituite în aprilie a fost de 2,45 miliarde de lei, comparativ cu 2,97 miliarde în perioada similară a anului 2012.

Activitatea economica internă redusă ca urmare a evoluţiilor financiare globale s-a răsfrînt în continuare asupra volumului de creditare, constata la sfîrşitul trimestrului întîi BNM. Astfel, volumul total al creditelor noi acordate în primele trei luni ale anului 2013 a însumat 5,14 miliarde de lei, în descreştere cu 18.8 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Respectiv, volumul total al depozitelor atrase a constituit 8,68 miliarde de lei sau mai puţin cu 18.2 la sută.