MOLDOVENII DIN ITALIA: CONDITII OBLIGATORII PENTRU A INSCRIE COPILUL LA SCOALA

Toți copiii din Italia au dreptul sa frecventeze cursurile școlilor italiene, pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani, indiferent care este situația legală a aflării lor în țară.

Părinții trebuie să aducă certificatul de naștere, foaia matricolă și foaia de vaccinuri, iar copiii sînt înscriși automat la școală.

Potrivit portalului www.stiridiaspora.ro, înscrierea la școală în Italia este un drept constituțional, chiar dacă părinții nu au reședință și nu au loc de muncă.

Actul care atestă vaccinările obligatorii trebuie să fie tradus în limba italiană. Dacă minorul nu este vaccinat și familia declară că nu vrea să-l vaccineze, școala comunică situația către dispensarul competent.

Lipsa vaccinării nu poate împiedica însă înscrierea la școală, pentru care părintele mai completează o cerere stabilită de instituția de învățămînt.

Înscrierile pot fi făcute în orice moment al anului școlar, conform informațiilor de la Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă, însă părinții mai trebuie să știe că nu toate școlile au suficiente locuri.

Pentru a-și putea înscrie copiii la o anumită instituție de învățămînt, părinții trebuie să se intereseze înainte de începerea anului școlar dacă există această posibilitate și să depună cererea de înscriere din timp.

Pentru integrarea copiilor nou veniți, școlile asigură ore suplimentare de limba italiană și diverse activități care să-i ajute să se acomodeze.

De asemenea, elevii care nu sînt înscriși în registrul de evidență a populației sau care au o poziție nereglementată, dar sînt înscriși în sistemul de învățămînt, pot obține diplomele de absolvire a cursurilor de studiu pentru școli de orice ordin și grad.

Înscrierea la școală nu garantează însă, regularizarea prezenței pe teritoriul italian, nici pentru minor, nici pentru părinți.

Sursa: sputnik.md