MOLDOVA VA PRELUA EXPERIENŢA OLANDEI ÎN PROMOVAREA TINERILOR PE PIAŢA MUNCII

Timp de o săptămînă, 12 persoane implicate în implementarea proiectului „Muncă decentă pentru tineri” au făcut un schimb de experienţă cu specialişti din Olanda în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor tinerilor la angajare.

Angela Ciocîrlan, preşedintele Asociaţiei pentru Copii şi Tineret „Făclia” din Ungheni, coordonatorul naţional al proiectului, a menţionat, la o conferinţă de presă la IPN, că în Olanda au avut loc întrevederi cu diferite organizaţii de tineret şi cu preşedintele organizaţiei de tineret a Sindicatelor din această ţară. A fost pusă baza unor colaborări pentru viitor, pentru preluarea bunelor practici în procesul de angajare în cîmpul muncii a tinerilor. „Sîntem convinşi că experienţa acumulată va fi utilă şi va fi ajustată la nevoile tinerilor din Moldova”, a menţionat Angela Ciocîrlan.

Daniela Dîrzu, coordonator de programe „Făclia”, a spus că schimbul de experienţă este util nu doar prin faptul că sînt acumulate cunoştinţe, dar pot fi văzute şi succesele obţinute. „Am decis să învăţăm cum funcţionează acest mecanisme de angajare a tinerilor în cîmpul muncii şi cum sînt respectate drepturile socio-economice ale tinerilor în statele Uniunii Europene”, a menţionat tînăra.

Coordonatorul echipei mobile a proiectului în raionul Făleşti, Liliana Lungu, a spus că a rămas impresionată de experienţa Olandei. „Ne-a surprins faptul cît de bine sînt trataţi tinerii cu dizabilităţi şi cît de mult sînt ajutaţi de către organizaţiile de tineret. Fiecare tînăr are parte de atenţie sporită. Organizaţiile se implică în rezolvarea problemelor de incluziune socială a tinerilor şi de angajare în cîmpul muncii”, a subliniat Liliana Lungu.

Ea a mai spus că în Moldova se lucrează mult în domeniul ghidării tinerilor către viitoarea profesie. Cu toate acestea, există o discrepanţă între numărul locurilor de muncă disponibile şi numărul şomerilor în rîndul tinerilor. În Olanda voluntarii instruiesc tinerii să-şi aleagă viitoarea profesie în funcţie de cererea pieţei şi astfel numărul şomerilor în rîndul tinerilor este mai mic.

Victor Ambroci, preşedintele Consiliului consultativ privind munca decentă pentru tineri din Călăraşi, a precizat că Olanda are o experienţă inedită în domeniul angajării individuale a tinerilor. Aceştia lucrează doar cînd au posibilitatea, iar accentul se pune pe calitatea muncii, nu pe volum. Companiile mari îşi ajustează serviciile la nevoile tinerilor etc.

Proiectul „Muncă decentă pentru tineri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile” este implementat în perioada 2012-2014 în patru raioane ale republicii: Făleşti, Ungheni, Călăraşi şi Căuşeni, în parteneriat cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor, Fundaţia CNV International din Olanda, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. (IPN)