MOLDOVA VA IMPORTA IN TRIMESTRUL DOI GAZE RUSESTI CU CIRCA 60 DE DOLARI MAI IEFTINE

Republica Moldova va achita, în trimestrul doi, pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă 252,2 de dolari pentru mia de metri cubi, cu aproape 60 de dolari mai puţin decît în primele trei luni ale anului.

„Achiziţiile de gaze s-au ieftinit cu 18 la sută comparativ cu primul trimestru. Concernul Gazprom a informat Moldovagaz că va livra în aprilie-iunie gaz la preţ de 252,2 de dolari pentru mia de metri cubi”, a confirmat pentru MOLDPRES consilierul ministrului Economiei, Valeriu Rusu. El a precizat că în primele trei luni ale anului preţul de import a fost de 311 dolari.

Anexa la Contractul cu privire la condiţiile de furnizare a gazelor naturale, semnată în noiembrie 2014, prevede revizuirea trimestrială a preţului în funcţie de costul mediu al gazelor furnizate de Gazprom în ţările Europei occidentale şi valorile bursiere a produselor din petrol - gazoil şi păcură.

În ultimele nouă luni preţul la gazele naturale importate din Rusia s-a redus cu peste 120 de dolari pe mia de metri cubi. Republica Moldova a plătit în trimestrul patru al anului trecut 374 de dolari pentru mia de metri cubi.

La 13 martie 2015, Moldovagaz a depus la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică solicitarea de majorare a tarifelor pentru gazele naturale cu 48 la sută, pînă la o medie de 8386 de lei pentru o mie de metri cubi. Furnizorul de gaze îşi argumentează solicitarea prin „devalorizarea monedei naţionale faţă de valutele străine şi pierderile financiare pe care le suportă întreprinderea în acest context. Pentru trimestrul întîi, cursul mediu de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul SUA este prognozat în mărime de 18,4 lei pentru un dolar SUA, ceea ce constituie cu 54,6 la sută mai mult decît au fost calculate tarifele în vigoare în mărime de 11,9 lei pentru un dolar SUA”.