MOLDOVA SE CLASEAZĂ PRINTRE ŢĂRILE CU CEA MAI ÎNALTĂ MORTALITATE DIN REGIUNE

Moldova se clasează printre ţările cu cea mai înaltă mortalitate din regiune. Cel mai frecvent decesele sînt cauzate de boli ale sistemului circulator (57,5%), urmate de tumori (14,5%), bolile aparatului digestiv (9,1%) şi altele. Datele sînt prezentate în proiectul Strategiei naţionale de sănătate publică pentru anii 2014-2020, transmite IPN.
O particularitate caracteristică pentru Republica Moldova este mortalitatea înaltă la vîrsta aptă de muncă – 44% din numărul total de decese. Cei mai importanţi factori de risc care condiţionează morbiditatea, invaliditatea şi mortalitatea sînt abuzul de alcool, hipertensiunea arterială, colesterolul, tutunul şi supraponderabilitatea, care influenţează esenţial intensitatea maladiilor netransmisibile.
O problemă este şi exodul cadrelor medicale din sistemul ocrotirii sănătăţii, fapt care creează dificultăţi în organizarea şi efectuarea măsurilor profilactice şi antiepidemice în teritoriu. Fondul antiepidemic republican este extrem de modest şi nu acoperă nici pe departe necesităţile. Instituţiile de sănătate publică sînt dotate insuficient cu utilaj medical. De asemenea, sînt constatate condiţiile de muncă improprii, ce conduc la boli profesionale şi la un nivel înalt al maladiilor, cu pierderea temporară a capacităţii de muncă.
Strategia naţională de sănătate publică pentru anii 2014-2020 are ca obiectiv eficientizarea şi consolidarea sistemelor de supraveghere a sănătăţii populaţiei, pentru a identifica problemele de sănătate şi a furniza informaţii relevante, veridice şi în timp util pentru decizii şi acţiuni în domeniul sănătăţii publice. Proiectul este publicat pe pagina oficială a Ministerului Sănătăţii pentru dezbateri publice.