MOLDOVA, RIDICA-TI PANTALONII!

Într-un cerc de prieteni şi cunoscuţi, am auzit un caz hazliu, fiind dat drept real, din viaţă. La şcoala din sat, un elev din clasele primare a ieşit pe scenă să recite o poezie, începînd cu “Moldovă ….”, dar s-a întîmplat ceva neaşteptat – exact în momentul acela, bietului copil i-au căzut peste genunchi pantalonii, fapt observat, fireşte, de toţi cei din sală.

Copilul, fiind stresat, a uitat cuvintele care urmau. Cineva din primele rînduri îi şopti: “Ridică-ţi pantalonii”. Copilul a oftat din greu şi a continuat: “Moldovă, ridică-ţi pantalonii! “. Ca să vezi, vorba lui Ion Druţă, noi toţi am nimerit în situaţia copilului stresat.

Republica Moldova, de la Independenţă încoace, stă, sărmana, cu pantalonii pe vine. Catastrofa s-a accentuat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Avem candidaţi „o puzderie de valeţi”, cum scria un reputat comentator politic, în anul 1998, despre candidaţii independenţi la alegerile parlamentare. Ei, ca şi copilul cu pantalonii căzuţi, ascultă ce li se spune din primele rînduri şi… le repetă pentru noi.

Unul ne îndeamnă să fim „cei mai uniţi”, adică cam cum e moşul cu nepotul, altul ne aminteşte că este „cel mai mare creştin”, al treilea vrea să fie „un simplu preşedinte”. Aceştia nici nu se compară cu „fericirea şi lucoarea care vine de la răsărit” sau cu gardurile încleiate cu „principii şi valori”, îndreptate spre Uniunea Europeană.

Toţi ne mint, ştiind că noi ştim, înţelegînd că noi înţelegem. Ei o fac pentru a ne dispersa, iar noi înghiţim momeala. Unii vor sta acasă, cum ne îndeamnă comunistul principal, alţii vor merge la frigărui, la natură, pentru că acolo nu-i mizerie şi seara vor pleca acasă, lăsînd după ei mizerie, iar alţii vor merge la alegeri pentru a nu alege, dar pentru a vota, din frică să nu-şi piardă locul de muncă sau nişte favoruri acordate de partidul „grijuliu”.

Oare nu-i timpul să ne ridicăm la loc pantalonii, să chibzuim la rece şi să alegem pentru a trăi mai bine, dar nu pentru echipele de partid care, de un sfert de veac, ne tot promit un trai mai bun, ne aduc orez sau ulei înainte de alegeri şi care uită de noi chiar a doua zi după alegeri?

Valeriu BORDEIANU