MOLDOVA NU ESTE MULTUMITA DE COTELE DE EXPORT OFERITE DE UE

Republica Moldova a solicitat partenerilor europeni examinarea posibilității mării contingentelor tarifare pentru un șir de mărfuri și produse exportate în UE, anunță serviciul de epresă al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

În afară de mărărea cotelor de export, autoritățile moldovenești mai solicită ca UE să accepte și operarea modificărilor în lista produselor care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării prin mărirea cotelor pentru grîu, orz, porumb, zahăr, alcool etilic.

Sursa oficială subliniază că solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană, care a avut loc joi, la Chișinău.

Potrivit MEI, „solicitarea Republicii Moldova a fost motivată prin faptul că datorită suportului constant acordat de UE și evoluțiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potențialul de export a țării noastre la anumite categorii de mărfuri".

Astfel, autoritățile de la Chișinău speră să obțină majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeți pînă la 25 de mii tone, prune proaspete — 20 de mii de tone, cireșe — 2 mii de tone.

Totodată, la produsele care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării a fost cerută mărirea cotelor astfel: la grîu — de la 75 de mii de tone la 250 de mii de tone, la orz — de la 70 de mii de tone la 100 de mii de tone, la porumb — de la 130 de mii de tone la 250 de mii de tone, la zahăr — de la 37 de mii 400 de tone la 50 de mii de tone și la cereale prelucrate (alcool) — de la 2500 de tone la 15 mii de tone.

Acestea sînt doar o parte dintre produsele la care Moldova solicită modificarea cotelor de export în UE.

Reprezentanții UE au sugerat că toate solicitările autorităților moldovenești vor fi examinate.

Sursa: sputnik.md