MOLDOVA ÎŞI VA REORIENTA VECTORUL POLITIC, SUSŢINE IGOR DODON

La invitaţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Igor Dodon, Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova se află la Sankt-Petersburg unde participă la Forumul Internaţional „Perspectiva economică eurasiatică”.

În cursul lucrărilor Forumului, Igor Dodon a rostit un discurs cu tema: „Moldova îşi va redirecţiona vectorul politic – de la Uniunea Europeană spre Uniunea Vamală”.

Liderul socialiştilor a expus opinia că Moldova îşi va schimba cursul politic de dezvoltare după alegerile parlamentare din anul curent, aducînd mai multe argumente în acest sens. Potrivit lui Dodon, este vorba, în primul rind, despre datele sondajelor care arată că majoritatea cetăţenilor ţării au viziuni pro-estice, în acest sens fiind organizate şi referendumuri în Transnistria şi Găgăuzia. Totodată, tendinţele din societate arată că după alegerile parlamentare din anul curent la putere vor veni partide de centru-stînga.

Şi unul dintre cei mai decisivi factori care va contribui la modificarea cursului Moldovei de la Vest spre Est, în opinia lui Dodon, este cel economic.

Totodată, Igor Dodon s-a adresat către autorităţile ţărilor membre ale Spaţiului Economic Unic, participante la Forum, şi în special autorităţilor ruse să manifeste înţelegere faţă de compatrioţii noştri care se află la muncă în Rusia şi care, în caz că vor reveni în Moldova, se pot pomeni în pragul sărăciei.

„Chiar dacă actuala guvernare pro-europeană din Moldova nu are suficientă înţelepciune şi capacitate de a face tot posibilul pentru asigurarea drepturilor şi protejarea migranţilor noştri pe teritoriul Federaţiei Ruse, sper foarte mult că aceştia din urmă nu vor fi lăsaţi în voia sorţii şi vor avea posibilitatea să muncească liber, păstrîndu-şi demnitatea şi aducîndu-şi contribuţia atît la dezvoltarea economiei moldoveneşti, cît şi a celei ruseşti”, a mai menţionat Dodon.