MOLDOVA ESTE PRINCIPALUL BENEFICIAR AL ASISTENŢEI PENTRU DEZVOLTARE OFERITE DE ROMÂNIA

Republica Moldova este principalul beneficiar al asistenţei pentru dezvoltare oferită de România, arată un raport pe anul trecut publicat de Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE).

Potrivit raportului, mai mult de 50% din fondurile Ministerului Educaţiei Naţionale din România, aproximativ 13 milioane de euro, au fost destinate Republicii Moldova pentru asistenţă de dezvoltare. Totodată, din bugetul său specific de asistenţă pentru dezvoltare, MAE a finanţat în Republica Moldova proiecte în valoare de peste 800 de mii de euro, prin care a pus în valoare experienţa de reformare instituţională din România, atât la nivel guvernamental, cât şi al societăţii civile.

România a finanţat Biroul Naţional de Statistică (BNS) pentru a furniza statistici regionale decidenţilor din Republica Moldova. MAE, în cooperare cu USAID, a co-finanţat un proiect pentru creşterea capacităţii administraţiei din Republica Moldova şi dezvoltarea de parteneriate cu România în cinci domenii cheie – energie, investiţii economice, concurenţă şi economie de piaţă, reforma justiţiei şi dezvoltare regională.

În ceea ce priveşte consolidarea societăţii civile, România a sponsorizat organizarea a două forumuri ONG - unul regional, adresat actorilor din zona extinsă a Mării Negre, şi unul dedicat societăţii civile din Republica Moldova, co-finanţat de Consiliului Europei pentru creşterea încrederii între Chişinău şi Tiraspol.

În domeniile agriculturii şi dezvoltării economice durabile, Guvernul României a finanţat echiparea unui laborator pentru determinarea pesticidelor din plante, sol şi produse de origine vegetală din Chişinău. Proiectul a fost implementat de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România şi de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova.

În domeniul educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe finanţează programul de burse doctorale Eugen Ionescu, implementat în parteneriat cu Agenţia Universitară a Francofoniei. În anul 2012, prin acest program au fost finanţate burse în valoare de 380 de mii de euro pentru doctoranzi şi cercetători din ţări precum Republica Moldova, Georgia, Egipt, Liban, Maroc, Coasta de Fildeş, Benin, Burkina Faso şi Camerun.

Sursa: IPN