MOLDOVA AR PUTEA OBŢINE STATUTUL DE ALIAT NON-NATO

Congresul SUA a votat în două lecturi un proiect de lege privind prevenirea agresiunii ruse, prin care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia obţin statutul de aliaţi non-NATO ai Statelor Unite ale Americii. Proiectul a fost transmis în comisia de profil pentru a fi pregătit pentru votul în lectură finală, transmite IPN cu referire la pagina oficială a Congresului SUA.

Proiectul prevede acordarea statutului de aliat non-NATO pe perioada în care fiecare din aceste ţări satisface criteriile specificate, cu scopul transferului sau potenţialului transfer de articole de apărare sau servicii de apărare. Proiectul îndrumă preşedintele SUA, Barack Obama să sporească interacţiunile Forţelor Armate ale SUA cu forţele armate ale Ucrainei, Georgiei, Moldovei, Azerbaidjanului, Bosniei şi Herţegovinei, Kosovo, Macedoniei, Muntenegrului şi Serbiei; şi să sporească asistenţa de securitate a SUA şi NATO către aceste state.

De asemenea, proiectul prevede modificarea Legii Gazelor Naturale, în vederea aplicării procedurii de urgenţă la aprobarea exporturilor de gaze naturale pentru membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi îndeamnă Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare, Corporaţia pentru Investiţii Private Internaţionale (OPIC) şi Grupul Băncii Mondiale să promoveze acordarea de asistenţă Ucrainei, Georgiei şi Moldovei în vederea exploatării rezervelor de gaze naturale, petrol şi dezvoltării surselor alternative de energie.

Documentul interzice tuturor departamentelor şi agenţiilor federale de a întreprinde orice acţiune în sensul recunoaşterii suveranităţii Federaţiei Ruse asupra Crimeei sau susţinerii în oricare alt mod a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă. De asemenea, îndrumă secretarul de stat să consolideze instituţiile democratice, mass-media independentă şi organizaţiile politice şi de societate civilă în statele fostei Uniuni Sovietice şi să intensifice schimburile educaţionale şi culturale cu statele fostei Uniuni Sovietice.

Sursa: IPN