MOLDOVA AR PUTEA DEVENI VICTIMA „CONFRUNTARII” NUCLEARE DINTRE OCCIDENT SI RUSIA

Konstantin Sivkov, membru corespondent al Academiei Ruse de Științe ale Rachetelor și Artileriei, a presupus cum ar putea suferi teritoriul ţării noastre în cazul unei ipotetice utilizări a armelor nucleare de către principalele puteri ale lumii.

În ultimele două decenii, Moldova a „flirtat” oarecum cu NATO, desfășurînd misiuni umanitare comune, precum și permițînd Alianței Nord-Atlantice să își deschidă biroul de reprezentare la Chișinău.

Și asta în ciuda faptului că, conform Constituției, Moldova este o țară neutră care nu poate adera la niciun bloc și organizație militar-politică.

Într-o declarație recentă a administrației SUA, a fost exprimată opinia că statul de peste mări ia în calcul posibilitatea unei confruntări la nivelul armelor nucleare cu Rusia și Republica Populară Chineză. NATO își crește prezența la granițele statelor post-sovietice. În primul rînd, la granițele cu Ucraina și Moldova. În cazul republicii noastre, vorbim despre desfășurarea unui sistem american de apărare antirachetă la baza românească din Deveselu.

Cum va suferi teritoriul Moldovei în cazul fazei fierbinți a confruntării nucleare dintre principalele puteri mondiale? Membrul corespondent al Academiei Ruse de Științe ale Rachetelor și Artileriei Konstantin Sivkov a răspuns la această întrebare în studioul Radio Sputnik Moldova.

„Va fi utilă sau nu cooperarea Moldovei cu NATO? Răspunsul ar trebui să se bazeze pe obiectivele pe care republica le urmărește în acest proces. NATO nu va asigura securitatea Moldovei. Al cincilea paragraf al cartei NATO spune că această alianță nu va apăra o țară care nu face parte din componența Alianței în cazul unei confruntări militare reale", a remarcat expertul.

Potrivit interlocutorului, pentru NATO, teritoriile Moldovei și Ucrainei sînt interesante doar ca o trambulină pentru acțiuni împotriva Rusiei.

Dat fiind faptul că Statele Unite iau în considerare opțiunea de a utiliza arme nucleare tactice cu randament redus împotriva Rusiei și Chinei, care vor fi folosite de un potențial adversar la bazele NATO din țări terțe, în acest caz România și Polonia, este greu să ne imaginăm ce se va întîmpla cu Moldova în cazul unui atac cu rachete asupra bazei Alianței Nord-Atlantice, situată în Deveselu, România.

Sursa: sputnik.md