MOLDOVA A ÎNREGISTRAT CEA MAI MARE CREŞTERE CUMULATIVĂ A PIB-ULUI DIN REGIUNE

În ultimii trei ani şi jumătate, Republica Moldova a înregistrat cea mai mare creştere cumulativă a PIB-ului din regiune, care a ajuns pînă la nivelul de 14%. Declaraţii în acest sens a făcut, pe 24 iunie, Nikolay Gueorguiev, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), după întrevederea cu conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

„În ultimii ani, am observat că Moldova a parcurs un drum foarte mare şi a reuşit să facă foarte multe lucruri în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. Am observat o creştere cumulativă a PIB-ului, cea mai mare din regiune, care a ajuns pînă la nivelul de 14%. Inflaţia a fost redusă şi a fost menţinută la un nivel scăzut pe tot parcursul acestei perioade în care am lucrat în Republica Moldova. Veniturile reale ale populaţiei, de asemenea, au crescut”, a afirmat Gueorguiev. Acesta a mai adăugat că sarcinile principale pentru viitor ale Guvernului Republicii Moldova se referă la menţinerea stabilităţii macroeconomice şi financiare şi de a depune eforturi pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri şi a atrage investiţii mai multe pentru a crea locuri de muncă bine plătite.

La rîndul său, Mihail Hîncu, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a declarat că în cadrul întrevederii cu reprezentanţii misiunii FMI a fost făcută o evaluare a activităţii din ultimii patru ani. El a specificat că în această perioadă au fost înregistrate multe progrese, dar mai rămîn încă multe probleme nerezolvate, cum ar fi necesitatea creşterii salariilor şi a pensiilor, contabilitatea paralelă cu acordarea salariilor în plic, îmbunătăţirea condiţiilor de creditare a agenţilor economici.

Misiunea FMI şi-a încheiat, pe 24 iunie, vizita de lucru în Republica Moldova, începută pe 19 iunie. În cadrul acesteia, reprezentanţii FMI au avut discuţii cu autorităţile Moldovei în scopul evaluării situaţiei macroeconomice din ţara noastră, revizuirii Programului susţinut în baza Mecanismului Extins de Creditare a Mecanismului de Finanţare Extinsă, precum şi elaborării propunerilor pentru un nou Program de asistenţă.

Moldpres