Modul inedit prin care vacile reusesc sa produca mai mult lapte intr-o fermă din Rusia

Vacile de la o fermă rusească sunt echipate cu ochelari VR al căror scop este de a le relaxa, oferindu-le astfel imagini cu peisaje însorite cu păşuni verzi. Proiectul are drept scop creşterea producţiei de lapte. Cei care trec pragul fermei de produse lactate RusMoloko, din apropierea Moscovei (Rusia), au impresia că au ajuns într-un film SF deoarece vacile de aici se plimbă cu ochelari de realitate virtuală (VR) pe cap. Ochelarii VR nu sunt parte din recuzita unui film. Au fost creaţi speciali pentru aceste vaci de lapte, pentru a le îmbunătăţi condiţiile şi a le permite să se relaxeze pentru a produce mai mult lapte.

La prima vedere ar putea părea ciudat, dar nu şi dacă ne gîndim că multe industrii din întreaga lume se orientează din ce în ce mai multe spre computerizare pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi a creşte astfel productivitatea. De ce nu s-ar putea întîmpla asta şi în industria agricolă?

Căştile VR, instrument pentru creşterea productivităţii

Problema presantă a producţiei de lapte a determinat experţi din lumea IT, precum şi lideri din industria alimentară de profil să lucreze pentru a găsi o soluţie. Astfel au apărut ochelarii VR pentru văcuţe. Dincolo de nevoile fizice ale vacilor, cercetătorii au analizat şi starea emoţională a animalelor. Au fost luate în considerare exemple de ferme de lapte din întreaga lume, cu un rezultat clar în privinţa unei producții mari de lapte de calitate superioară în fermele unde mediul era mai calm. Un exemplu l-a reprezentat fermele de lapte americane, unde există perii rotative în standurile vacilor, care le oferă animalelor o alternativă de masaj, potrivit Interesting Engineering.

În Europa, unii fermierii folosesc sisteme robotizate care permit vacilor să cutreiere mai liber şi pe zone mai întinse. Şi în Rusia, în unele ferme au fost montate difuzoare, prin care răsună muzică clasică al cărei scop este de a calma vacile. Toate aceste metode s-au dovedit a fi de ajutor în relaxarea vacilor pentru a furniza mai mult lapte.

Culorile, în conformitate cu percepţia vizuală a vacilor

Ochelarii VR care sunt folosiţi la ferma din RusMoloko au fost concepuţi de către dezvoltatorii unui studio VR, alături de veterinari. Avînd în vedere conformaţia capetelor vacilor, un tip de ochelari VR pentru oameni au fost adaptaţi pentru a funcţiona la aceste animale. Totodată, echipa s-a asigurat că imaginile VR sunt conforme cu viziunea vacilor, care au o percepţie mai intensă asupra culorii roşu şi tonuri mai slabe pentru albastru şi verde. Totodată, arhitecţii VR au proiectat un program unic pentru simularea cîmpurilor verzi din timpul Verii.

Cum au reacţionat vacile care au purtat ochelari VR?

După ce animalele au purtat căştile, experţii au remarcat că vacile au prezentat o scădere a anxietăţii şi o creştere a stării de spirit generale. Studiile viitoare vor arăta dacă a fost îndeplinit şi scopul iniţial al purtării acestor dispozitive: creşterea producţiei de lapte. Dacă se va dovedi că efectul este pe măsura aşteptărilor ar putea ca, în viitor, să apară şi mai multe astfel de ferme în care animalele se plimbă cu ochelari VR pe capete şi nu doar de vaci, ci şi de oi. (Descoperă.ro)