MODIFICĂRI PROPUSE LA LEGEA PRIVIND SISTEMUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a înaintat un proiect de modificări la Legea privind sistemul asigurărilor sociale de stat, care stabileşte aplicarea în administrarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii a unor proceduri similare celor aplicate în procesul de administrare a taxelor şi impozitelor. Acest proiect a fost susţinut de către Ministerul Finanţelor şi remis pentru avizare Centrului Naţional Anticorupţie.

„Odată aprobat acest proiect, organele fiscale vor avea dreptul să primească lunar de la contribuabili informaţia despre sumele contribuţiilor care urmează a fi achitate. În prezent noi această informaţie o primim de la Casa Naţională de Asigurări Sociale, cu o întîrziere de 35 de zile. Obţinerea acestei informaţii direct de la contribuabili ne va permite să acţionăm mai operativ în ceea ce priveşte încasarea restanţelor”, a declarat Gheorghe Cojocaru, şef-adjunct al IFPS.

Serviciul Fiscal de Stat încasează circa 67% din contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii. „Vizitele la contribuabili sau organizarea controalelor sînt costisitoare, necesită şi importante resurse umane. Prin adoptarea modificărilor propuse în legislaţie, se va obţine eficientizarea procesului de colectare a contribuţiilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat cu mai puţine cheltuieli”, a explicat şeful adjunct al IFPS.

Gheorghe Cojocaru a mai spus că va fi propusă şi o completare la Codul Penal, prin care sancţiunile pentru neplata impozitelor şi taxelor vor fi aplicate şi în cazul neachitării contribuţiilor de asigură sociale de stat obligatorii. De asemenea, se propune ca metodele şi sursele indirecte de estimare a impozitelor să fie aplicate şi la asupra contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

„Cînd este vorba de salarii în plic, munca la negru, este dificil să-i depistezi în flagrant pe acei agenţi economici care nu achită contribuţiile. Metodele şi sursele indirecte ne vor permite să facem nişte calcule prealabil, să vedem despre ce sume este vorba, să expunem anumite argumente în dialogul cu contribuabilii rău-platnici”, a subliniat şeful adjunct al IFPS

La situaţia din 31 decembrie 2013, soldul datoriilor contribuabililor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, potrivit Raportului auditului Curţii de Conturi, a constituit 965,6 mln lei.

Sursa: IPN