MISTERIOSUL ASTEROID-TIGARA VAZUT ANUL TRECUT IN SISTEMUL NOSTRU SOLAR, POSIBIL O NAVA EXTRATERESTRA

Astronomi ai Universității Harvard sugerează că misteriosul corp ceresc în formă de țigară, care a fost identificat anul trecut în sistemul nostru solar, ar fi putut fi o navă extraterestră trimisă să studieze Pămîntul, scrie CNN.

Obiectul zburător neidentificat a fost botezat „Oumuamua”, care în hawaiiană înseamnă „mesager care ajunge la noi din trecutul îndepărtat”. Acesta a fost descoperit în octombrie 2017 de telescopul Pan-STARRS 1.

De la descoperirea acestuia, oamenii de știință s-au întrecut în teorii prin care să-i explice atît forma neobișnuită, cît și originile. Prima dată au spus că este o cometă, apoi un asteroid. În cele din urmă au hotărît că este primul obiect de acest fel observat, așa că au creat o nouă clasă - a „corpurilor cerești interstelare”.

Acum, o nouă lucrare a cercetătorilor de la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, ridică posibilitatea ca acest corp ceresc de culoare roșu închis, de zece ori mai lung decît lat și care călătorea cu o viteză de 315431.424 de km/h, ar putea avea o „origine artificială”. Cu alte cuvinte, nu a fost creat de natură.

„Oumuamua ar fi putut fi o sondă trimisă intenționat în apropierea Pămîntului de o cultură extraterestră”, se arată în lucrarea apărută în Astrophysical Journal Letters, redactată de profesorul în astrofizică Abraham Loeb și doctorandul Shmuel Bialy.

Luînd în considerare viteza mare a obiectului și traiectoria neobișnuită, posibila sondă extraterestră nu mai este operațională.

Oumuamua este primul corp ceresc observat în sistemul nostru solar despre care se știe că își are originile într-un alt loc din Univers.

„Sîntem norocoși că telescopul nostru era îndreptat spre locul potrivit la momentul potrivit pentru a surprinde acest moment istoric”, a spus și Lindley Johnson, NASA Planetary Defense Officer.