Misiune SUB ACOPERIRE pe linga PPE

Leancă a ratat INFILTRAREA în marea familie politică a UE

Mihai CONŢIU

Măruntul politician moldovean Iurie Leancă şi-a imaginat că dacă îşi va crea, în RM, un partid intitulat Partidul Popular European (PPE) formaţiunea sa politică va fi admisă, în mod automat, şi în marea familie europeană a Partidului Popular European (PPE), care conduce majoritar UE. El a crezut că această „misiune sub acoperire” îi va izbuti din penibilul motiv linguşitor al calculului că dacă partidul său se numeşte PPE atunci va fi primit frăţeşte şi de PPE din UE.

PPE din RM, în 2015, a depus o cerere de aderare la PPE din UE şi i-a fost respinsă. Acest refuz a fost confirmat, pentru Tribuna.md, de către europarlamentarul român şi purtătorul de cuvînt al PPE Siegfried Mureșan:

„PPE a primit cererea Partidului Popular European din R. Moldova de aderare la sfîrșitul anului 2015. În urma unei evaluări amănunțite realizate de Grupul de lucru al PPE III (care se ocupă intern de solicitările de aderare) și luînd în considerare situația politică actuală, precum și evoluțiile politice recente din Republica Moldova, PPE a decis, la începutul anului 2017, să nu ia în considerare mai departe solicitarea PPEM de aderare”.

Însuşi faptul că Leancă a depus cerere de aderare la PPE face dovada unei neobrăzări politice de tip KGB. Spunem „neobrăzare politică” şi nu amnezie  întrucît trebuie să fie total impertinent, ca politician, dacă a ajuns să solicite aderarea partidului său la cea mai influentă familie politică la nivel european, iar asta fie şi din următoarele două motive prin care a sfidat efectiv PPE din UE:

1) În anul 2014, cînd Leancă era premier şi membru al PLDM, l-a susținut deschis la alegerile prezidențiale din România pe social-democratul Victor Ponta, alături de PDM, iar asta în condiţiile în care PPE și PLDM l-a susținut pe Klaus Iohannis şi i-au recomandat şi lui acelaşi lucru.

2) Anul trecut, înaintea alegerilor prezidenţiale din RM, Leancă a sfidat îndemnul președintelui PPE, Joseph Daul, de a se retrage din cursa prezidențială în favoarea Maiei Sandu.

Prin urmare, nu-i aşa că este vorba despre neobrăzare politică, de tip inferior KGB, ca să ceri să intri în casa politică europeană a celor pe care anterior i-ai considerat ignoranţi, incompetenţi şi mai că nu i-ai scuipat?

Ţinînd seamă de cei pe care Leancă i-a susţinut politic din 2013 şi pînă acum, e de mirare că nu a cerut să fie primit în familia socialiştilor sau comuniştilor europeni. Dacă în politica moldovenească i-a reuşit, cu infiltrarea în PPE majoritar în UE a dat greş!

Acum Leancă este un „agent politic” expirat în toată puterea cuvîntului!