”Mirajul” turismului romanesc

Sejur de șapte zile în Mamaia, de trei ori mai scump față de unul la Miami

România este departe de a fi o destinaţie de top, dar chiar şi aşa pretenţiile hotelierilor depăşesc uneori orice limită de imaginaţie, scrie Adevărul.ro. O tînără care căuta oferte pentru a-şi petrece concediul la Miami a descoperit că americanii propun în multe cazuri preţuri mult mai mici decît cele de pe litoralul românesc. Intitulată „perla litoralului românesc” Mamaia atrage an de an numeroşi turişti dispuşi să cheltuiască sume exorbitante, în multe cazuri mai mari decît ar fi cheltuit în destinaţii exotice de lux.

Gabriela, o tînără originară din Cluj, dar care trăieşte de mai mulţi ani la Berlin, ar urma să ajungă, la Vară, în Miami, şi a descoperit că în multe situaţii preţurile de acolo sunt mai mici decît cele din România. În ambele cazuri, tînăra a căutat pe site-ul Booking.com oferte pentru săptămîna 7-14 August în hoteluri din Mamaia şi Miami.  „Mamaia şi Miami au în comun cîteva litere, dar în rest absolut nimic. Iar asta o spune cineva care a fost în ambele locuri şi a putut să le compare. Bine, de fapt, nu există termen de comparaţie. În schimb, preţurile sunt mai piperate în unele cazuri la noi decît la americani, ceea ce ar trebui să fie o surpriză.

Numai că înţeleg de la prietenii din ţară că nu e tocmai o surpriză”, a scris tînăra pe o reţea de socializare. De exemplu, un sejur de o săptămînă într-un apartament dintr-un hotel de 4 stele poate ajunge la Mamaia să coste peste 10.000 de lei. În schimb, un apartament într-un hotel tot de 4 stele, dar din Miami poate să coste doar echivalentul a 3.000 de lei, pentru şapte zile, chiar în aceeaşi perioadă.

„Un apartament la 4 stele în Nuvo Suites Hotel din Miami, pentru două persoane, în săptămîna 7-14 August, costă rezervat acum 3.102 lei, adică echivalentul acestei sume în dolari. Exact în aceeaşi perioadă, la Mamaia, avem ofertă în Hotel Scapino, tot de 4 stele, la 10.150 de lei. Prima dată am crezut că am nevoie de ochelari, apoi m-am gîndit că preţul de la hotelul din Miami e exprimat în dolari, iar eu am făcut o confuzie şi am trecut lei. Dar nu, nu am făcut nici o confuzie, era preţul exprimat în lei. Deci cazarea în Mamaia poate să coste, în condiţii asemănătoare, mai mult decît triplu decît în Miami”, a adăugat tînăra.

Însă preţurile practicate la Mamaia nu mai reprezintă de mult timp o surpriză. Există însă şi oferte mai scumpe decît cele remarcate de Gabriela.

Anul trecut, prezentatorul TV Dan Negru a găsit o ofertă la un hotel din Mamaia de 965 de euro pentru o cameră, pentru o singură noapte, în afara sezonului, în data de 5 Iunie. 

Acelaşi Dan Negru scria pe Facebook, doar cîteva zile mai tîrziu, despre oferta hotelului hotelul Vega din Mamaia, la 5 stele, unde o cameră costa pentru o singură noapte 1.038 de euro, adică aproape 5.000 de lei.

„La un hotel din Mamaia care are azi 5 stele, dar care a fost construit în epoca comunistă, cazarea pentru noaptea de Sîmbătă pe Duminică costă 1038 euro! Într-una din staţiunile de fiţă ale Europei, la Saint Tropez, tot pentru aceeaşi noapte şi tot la 5 stele, găseşti cazare cu 700 sau 900 de euro!”