MINUNEA DE-A FI BUN PRIETEN CU SINE

Odată, la o serată dansantă, am putut urmări ceva, care m-a făcut să înţeleg nişte lucruri foarte importante. Printre invitaţi erau două femei. Una drăguţă, gătită cu mult gust şi rafinament, dar la fel de mult sfioasă şi parcă nu ştiu cum absolut neîncrezută de sine. După gesturi şi comportament, aveam impresia că se simte de prisos: mîinele haotice, privirea împrăştiată şi speriată, încă un pas şi cădea pradă unui atac de panică. Am încercat să leg capăt de vorbă şi am descoperit că e şi destul de citită, cultivată şi instruită. De ce dar e atît de nesigură?

Şi alta, stridentă, cu aspect la hotar de vulgaritate, obraznică, dar exact în măsura cît această obrăznicie să pară nonşalanţă, intelect bazat pe vîrfuri, cunoştinţe sumare, dar cîte-un pic din diferite domenii, care fiind servite cu cap dădeau senzaţia de carte profundă. Cu un nas caricaturizat, efect de ţoapă, vorbăreaţă şi gălăgioasă, în scurt timp tipa făcuse act de prezenţă în toate cercurile care se formase, cum se practică de obicei la petreceri. Mai mult decît atît, compania începuse să-i fie căutată, devenise necesară, şi cel mai interesant că ea chiar primea plăcere de la tot acest vîrtej monden.

Atunci am înţeles eronat unele lucruri, însă mai pe urmă m-am dumirit că de fapt este vorba de ceea ce se numeşte autoapreciere. Pentru că nu este destul să te aprecieze doar cei din jur, iar cîte odată nici nu poţi să te bizui doar pe părerea ambianţei. Este foarte important să ne apreciem noi înşine. Ca să fim siguri de ceea ce prezentăm ca om, ca parte a societăţii, ca profesionist, ca părinte, ca persoană iubită etc. etc.

O bună autoapreciere poate pune la pămînt multe valori: frumuseţea – cea exterioară, dar îndeosebi cea interioară; o instruire strălucită; o minte colosală; talente şi capacităţi; putere fizică şi bani. Totodată, autoaprecierea poate compensa multe: dacă, bunăoară, cineva – fără mare cultură şi studii, cu un aspect destul de şters şi ordinar, fără priceperi deosebite, fără mare substanţă şi agerime, însă este imens de îndrăgostit de sine, fără nici o rezervă sau îndoială, atunci, bineînţeles, că se va simţi mult mai fericit şi confortabil decît alţii care, fără doar şi poate, prezintă mult mai mult, numai că sînt mereu măcinaţi de dubii. Autoaprecierea face totul şi costă mai mult decît ne-am putea închipui.

După acea întîmplare am început să fiu atentă la ceea ce văd şi aud. E greu de urmărit persoane cu studii, stagieri, milioane de cărţi citite, experienţă, dar care mereu se confruntă cu sine şi parcă şi-ar căuta lacune şi locuri slabe, ce neapărat trebuie completate cu încă o serie de cursuri de instruire. Şi de cealaltă parte a polului – un codaş vestit, care a ieşit din şcoală numai pentru că s-au milogit colegii şi i-au dat de copiat, dar se ţine ca cel mai căutat specialist! Cel mai straşnic e că în realitatea de azi deşteptăciunea neîncrezătoare va pierde în faţa ignorantului şmecher, cu iniţiativă şi deosebit de sigur pe sine.

Nici o haină cît de scumpă şi modernă, nici o şcoală cît n-ar fi de elitistă, nici un corp cît n-ar fi de sportiv şi bine lucrat, nici un har cît n-ar fi de dumnezeiesc şi irepetabil nu au nici un sens dacă nu sînt însoţite şi de bune relaţii cu sine înşişi.

Acum cîteva zile, o individă din vecinătate, care şapte zile din săptămînă este bine dispusă sub influenţa gradelor (şi o face pasionat, cu plăcere), şi-a scos copiii în oraş. Trebuia să-i vezi cît de fericiţi şi bucuroşi erau, sărind şi pupînd-o pe mă-sa pentru cea mai ieftină îngheţată care este în magazine! Ce înseamnă cînd chiar şi o beţivă ştie a se iubi pe sine şi din orice poate să facă sărbătoare.

Nişte circumstanţe nefericite din viaţă făcuse că începusem a uita cum e să mă iubesc pe mine - frumos, devotat, cu dedicare. Dar promit că am să încep antrenamentele, de la care nu am să chiulesc şi am să le fac cu regularitate şi disciplină. Este foarte important să nu permitem nimănui să ne pună grade de comparaţie, făcîndu-ne să ne simţim prost, or, pentru asta este nevoie s-o începem de la sine.

Lilia GRUBÎI

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40