Ministrul turc de Finante respinge orice ajutor FMI: „Vom iesi si mai puternici din aceste turbulente”

Ministrul turc al Finanțelor a depus eforturi Joi să le ofere asigurări investitorilor străini, subliniind că Turcia nu are nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a ieși ”și mai puternică” din criza monetară care o afectează, relatează AFP, conform news.ro.

Berat Albayrak - care este ginerele Președintelui turc Recep Tayyip Erdogan - s-a adresat Joi după-amiaza cîtorva mii de investitori originari din Statele Unite, Europa și Asia, în cadrul unei teleconferințe fără precedent, care se anunța un test de credibilitate. ”Vom ieși și mai puternici din aceste turbulențe”, a declarat ministrul, potrivit televiziunii de stat TRT. Afirmînd că Turcia nu planifică să recurgă la FMI, el a adăugat că Guvernul său va depune eforturi să atragă investitori străini direcți.

Lira turcă - care s-a prăbușit săptămîna trecută pe fondul crizei diplomatice cu Statele Unite - a reacționat în mod pozitiv la aceste declarații, urcînd Joi a treia zi consecutiv. Afectată de turbulențe financiare, Turcia a primit Miercuri o susținere importantă - emirul Qatarului, șeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, a promis, într-o întîlnire cu Erdogan, la Ankara, că țara sa va investi în țară 15 miliarde de dolari.

Un semn că această criză cu Washingtonul împinge Turcia către o reluare a relațiilor cu Europa este faptul că Erdogan a discutat la telefon, Miercuri, cu cancelarul german Angela Merkel, iar Joi cu omologul său francez Emmanuel Macron.